info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

S kritiska till ministers uttalande om olyckor

Arbetsmarknadsministern ger Arbetsmiljöverket 33 miljoner kronor för att motverka dödsolyckor. Socialdemokraterna och LO tycker att satsningen är hyckleri. Men arbetsmiljöverket har även bantats under s-regeringar

– Det är ingen satsning om man först skär ned på arbetsmiljöarbetet med 160 miljoner kronor, och sedan höjer det med endast 33 miljoner kronor, säger Berit Högman (s).
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att han ”oroas över 120 dödsolyckor”. Artikeln kom som ett svar på Arbetsmiljöverkets senaste rapport om det ökade antalet dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige.

I artikeln lovar ministern att ge 33 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att ”förbättra informations- och kunskapsinsatser mot enskilda företagare” i syfte att minska dödsolyckorna på svenska arbetsplatser. Inom byggbranschen är det just bland de mindre byggföretagen som många av dödsolyckorna sker. Tidigare har Littorin skurit ned Arbetsmiljöverkets budget på 160 miljoner kronor över tre år.
Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Berit Högman skrev i ett pressmeddelande att ”Littorin hycklar om arbetsplatsolyckorna”.
– Det är rent hyckleri att först dra ned kraftigt på anslaget till miljöarbetet, och sedan hävda att man är oroad av det ökade antalet olyckor och dödsfall på jobbet. Det är inte heller någon satsning om man först skär ned på arbetsmiljöarbetet med 160 miljoner kronor, och sedan höjer det med endast 33 miljoner kronor, säger Berit Högman i pressmeddelandet.

Även LO riktade kritik mot arbetsmarknadsministerns uttalande. Organisationen menar att arbetsmiljöinspektörerna har en betydligt viktigare roll att fylla än den som Sven Otto Littorin vill ge dem.
LO föreslår även att alla arbetsgivare som anställer personal där LO-fackens medlemmar är representerade ska genomgå en utbildning i grundläggande arbetsmiljökunskap, och att det ska införas ett slags arbetsmiljökörkort för arbetsgivare.
Men även under socialdemokratiskt styre har Arbetsmiljöverket blivit tvungna att göra nedskärningar. I mitten av 90-talet arbetade över 800 anställda inom det dåvarande Arbetsmiljöverket (verket var uppdelat på Arbetarskydsstyrelsen och Yrkesinspektionerna, men slogs 2001 ihop och blev Arbetsmiljöverket). 1997 hade antalet anställda sjunkit till 770 personer. Tre år senare var 680 personer anställda inom verket. Från mitten av 90-talet fram till år 2000 hade alltså antalet anställda sjunkit med 15 procent. Under denna period satt socialdemokraterna i regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: S kritiska till ministers uttalande om olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig