info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörmokare skallade elektriker på bygge – döms till samhällstjänst

Ett gräl mellan en rörmokare och en elektriker om en arbetstavla slutade med att rörmokaren misshandlade elektrikern.

De båda yrkesarbetarna hade samma arbetsgivare och arbetade på samma arbetsplats – en källare i ett bostadshus i Stockholm.

Rörmokaren arbetade med en hydraulisk installation och elektrikern skulle montera en eldosa. På väggen där eldosan skulle monteras hängde en arbetstavla med scheman över ledningar. Rörmokarna använde sig av arbetstavlan i sitt arbete.

När elektrikern monterade eldosan råkade han riva ner arbetstavlan. Enligt rörmokaren bad denne att elektrikern skulle hänga upp tavlan igen och elektrikern svarade då att han skulle göra det senare. Rörmokaren insisterade att det skulle ske direkt, varpå elektrikern svarade att han då fick hänga upp den själv.

Elektrikern berättar att han inte satte upp tavlan eftersom rörmokaren inte behövde den för tillfället eftersom rörmokaren arbetade med annat just då. Han berättar att rörmokaren blev arg och började kasta glåpord mot honom: ”elektriker är smutsiga och städar inte efter sig”, ”skitgubbe”. Elektrikern svarade då med samma mynt och sade ”något i stil med skitgubbe”.

Tingsrättens bedömning är att elektrikerns beskrivning av händelseförloppet är trovärdig. Bland annat utifrån mannens berättelse, sjukjournaler och vittnesmål.

Enligt elektrikern försökte rörmokaren att skalla honom men eftersom han hade hjälm ”gjorde det inte ont”. Elektrikern tog sig sedan mot utgången och när rörmokaren befann sig bakom honom, blev han påhoppad. ”Ungefär som ett rovdjur attackerar sitt byte”.

Rörmokaren och elektrikern hamnade på golvet och enligt elektrikern försökte rörmokaren slå men hindrades av en kollega som rusat dit för att dra bort rörmokaren.

I journalutdragen framgår att axeln vridits ur led och frakturerats samt att elektrikern hade kraftig smärta och inte kunde röra axeln i något led.

Rörmokaren förklarar att han blev upprörd ”eftersom elektriker lämnar en röra efter sig varje gång”. Han berättar också att han trodde att elektrikern skulle slå honom och puttade därför bort honom när denne passerade förbi honom mot utgången. Elektrikern tog då tag i manschetten på honom och båda föll.

Elektrikern blev sjukskriven i 54 dagar på grund av skadan och smärtan satt i även efter att han börjat arbeta igen.

Rörmokaren dömdes att betala ett skadestånd till elektrikern för kränkning med 10 000 kronor, 4 400 för sveda och värk, 10 012 för förlorad arbetsinkomst och 900 i kostnader för läkarvård.

Straffvärdet för misshandeln är två månaders fängelse, men eftersom rörmokaren lever under ordnade förhållanden och Tingsrätten bedömer att han inte kommer att fortsätta med sin brottslighet får han en villkorlig dom och samhällstjänst 75 timmar.

Misshandeln ägde rum den 7 juni i fjol.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörmokare skallade elektriker på bygge – döms till samhällstjänst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig