info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Rivare behöver bättre utbildning"

Olyckor under rivning beror på okunskap. Byggnads i Malmö vill införa ett kompetensbevis för rivningsarbetare. Målet är att öka riskmedvetenheten i branschen.

Hittills har ett företag nappat på idén om kompetensbevis: Rivningsteknik i Malmö AB. Företaget ska börja utbilda sina byggnadsarbetare efter årsskiftet.
– Men det behövs en auktoriserad kursverksamhet för hela branschen, så att vi får ett bevis som är värt något, säger Ola Brandt på Rivningsteknik i Malmö AB.

Byggnads avdelning i Malmö har skrivit en motion om behovet av utbildning för rivningsarbetare i byggbranschen.
– Vi vill att förbundet centralt jobbar för det här, säger Lars Hildingsson, ombudsman i Malmö.
Olycksrisken är stor vid en rivning. Under de senaste två åren har tre rivningsarbetare dött på grund av att arbetet utförts på ett sådant sätt att konstruktionen rasat.

– Det är ofta väldigt nära att det händer olyckor. Murade väggar bilas till exempel ofta av i nederkanten och hänger lösa i luften, vilket medför stora risker. Att riva kräver kunskap: om hur man beter sig, om hur olika material fungerar, om hur man sätter stämp och var man måste spärra av, säger Lars Hildingsson.
I Malmö höll en byggnad nyligen på att kollapsa eftersom man inte stöttat upp den med stämp i samband med rivningen.
– Det har förekommit flera rivningar av asbest utan skyddsutrustning. Ofta vet rivningsarbetarna inte ens hur asbest ser ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Rivare behöver bättre utbildning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig