info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskfyllt med sommarjobb på bygge

Olycksrisken ökar i semestertider när sommarvikarier jobbar på byggena. Kjell Johansson på Byggnads tycker att introduktionerna för ungdomarna måste bli bättre.

Sommaren 2001 omkom en 20-årig man efter att ha trampat igenom ett tak. Ett år senare dog en femtonåring som träffades av tegel när en vägg rasade. Och även om det inte handlar om dödsolyckor så konstaterar Kjell Johansson, ombudsman på Byggnads, att det ofta sker olyckor på somrarna.

Nu närmar sig sommarsäsongen igen. Och Kjell Johansson konstaterar att sommarvikarierna rimligtvis blir fler i dessa tider, då branschen behöver allt mer arbetskraft. För att undvika olyckor tycker han att arbetsgivarna måste ta större ansvar för introduktionen av oerfarna vikarier.
– Man kan inte förutsätta att de ser själva var farorna finns.
Han säger att Byggnads försöker få sina avdelningar att gå ut med information i skolorna, och bevaka arbetsplatser där man vet att det kommer finnas ungdomar.

Han tycker att ungdomarna själva ska försöka se till att få introduktion i hur man använder maskiner, att de inte är ensamma med jobbet och att de har sele på hög höjd. Men framför allt är det arbetsgivaren som ska sätta gränser för vad som är lämpligt.
De allra flesta som vikarierar inom byggbranschen går antingen på en byggutbildning, eller följer med en släkting på dennes jobb.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskfyllt med sommarjobb på bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig