info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskerar åtal efter dödsolycka

Företaget Enercon och en av dess anställda riskerar åtal efter en dödsolycka då en 31-årig montör dog vid byggandet av ett vindkraftverk.

Polisen har delgivit vindkraftbyggaren Enercon och en person med ansvar för arbetsmiljön, misstanke om arbetsmiljöbrott. Misstankarna omfattar vållande till annans död och framkallande av fara för annan.
-Nu ska de få ta del av utredningen och kunna göra eventuella kompletteringar. Sedan tar jag ställning till om åtal ska väckas eller inte, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Föll 11,5 meter

Olyckan hände den 26 maj 2011 utanför Hammerdal i Jämtland. Montören föll 11,5 meter och avled omedelbart. I samband med byggandet av vindkraftverket skulle han klättra på stegar inne i betongfundamentet. Han hade säkerhetsutrustning, en sele med runner, som löpte utmed stegens skenor.
En orsak till olyckan var att stegarna inuti betongfundamentet inte var korrekt sammanfogade. I övergången mellan stegarna fanns en glipa där löparen kunde falla ut, vilket gjorde att montören föll. Att delarna inte satt samman där, berodde på att de lossats vid arbete med att justera ett segment.

Brister i säkerheten

Efter olyckan pekade Arbetsmiljöverket på en rad brister på arbetsplatsen och krävde förbättringar. Arbetstagarna hade inte tillräckliga kunskaper för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt, ansåg verket. De hade vidare inte fått tillräcklig ledning i arbetet. Det ansåg verket var särskilt allvarligt eftersom de flesta av de anställda saknade kunskap och tidigare erfarenhet av byggnads- och anläggningsarbete.
Den omkomne montören ingick i Enercons bygglag, via ett bemanningsföretag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskerar åtal efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig