info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk vid lödning ska undersökas

Gassvetsning av fjärrvärmerör kan vara livsfarligt. Nu inleds ett forskningsprojekt för att undersöka om det finns några risker vid gaslödning av klenare vattenledningsrör.

− Vi har fått besked om att vi har fått anslag för projektet som kommer att komma i gång i höst, säger Ann-Beth Antonsson som är forskare på IVL Svenska miljöinstitutet.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om riskerna med kolmonoxid, som institutet uppmärksammade i en utredning för ett par år sedan. Bland annat avled en rörmontör i Tranås för tre år sedan när han utsattes för den giftiga gasen. Problemet uppstår när man svetsar med acetylengas eftersom den omvandlas till kolmonoxid under arbetsprocessen. Befinner man sig då i ett trångt och oventilerat utrymme kan halten av kolmonoxidgasen bli alldeles för hög.

Fokus på gaslödning

Nu ska Ann-Beth Antonsson titta på hur det är när man löder vattenledningsrör. Om sådan gaslödning också kan leda till för höga halter av kolmonoxid.
− Frågan är hur det fungerar med klenare rör, det är det som vi vill gå in och titta på, säger hon och tillägger att de även ska passa på att mäta halterna av andra ämnen i luften.

AFA Försäkring avsätter en miljon kronor till projektet, ett av 18 forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa som de delar ut pengar till. Om ett och ett halvt år beräknas rapporten om lödningens risker komma.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk vid lödning ska undersökas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig