info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riksdagsmän vill stoppa byggfiffel

Svarta pengar och brott mot arbetsmiljölagen i byggbranschen debatterades i riksdagen i går. Socialdemokraten Siw Wittergren-Ahl var kritisk mot att många arbetsmiljöbrott aldrig leder till åtal.

Siw Wittergren-Ahl hänvisade till att arbetsplatsbesöken som Byggnads representanter gjorde under 2000, visade att många byggföretagare struntar i arbetsmiljölagen. Orsaken är att de sällan riskerar åtal.
-Polisen är mycket arbetsbelastad. Vi måste ge dem bättre resurser. Utbildning av polis och åklagare är också viktigt, sa hon.
Ronny Olander (s), frågade partikamraten Märta Johansson, vad hon och de övriga i justitieutskottet tänker göra för att få bort svartlöner och bluffakturor i byggbranschen.
-Jag vet att ekobrottsmyndigheten jobbar mycket intensivt med dessa frågor. Men det är inte lätt att göra något. I utskottet följer vi problemet och gör vad vi kan, blev Märta Johanssons svar.
Det var regeringens årliga lägesrapport om den ekonomiska brottsligheten i Sverige som var orsak till debatten. Nio s-riksdagsmän med Byggnadsanknytning hade i samband med rapporten föreslagit ett särskilt handlingprogram för att sanera byggbranschen. De vill få bort brott mot arbetsmiljölagen, illegal arbetskraft och svartlöner. Riksdagen avslog förslaget med hänvisning till att åtgärder mot dessa problem redan är igång. Bland annat bedriver ekobrottsmyndigheten och skattemyndigheten tillsammans ett projekt för att upptäcka svartlöner.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riksdagsmän vill stoppa byggfiffel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig