info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rev asbest felaktigt - ändå vägrade bolaget att betala sanktionsavgift

Anbrys Entreprenad AB i Skåne fick tre sanktionsavgifter från Arbetsmiljöverket på totalt 105 000 kronor men vägrade betala. Bolaget hade låtit byggnadsarbetarna bila betong med asbest utan tillstånd. För dyrt, ansåg bolaget men nu slår förvaltningsrätten fast att böterna ska betalas.

Den här typen av varningsskyltar fanns INTE på arbetsplatsen och arbetarna saknade utbildning för att hantera asbest på rätt sätt. Foto: Mostphotos

Det var vid Arbetsmiljöverkets inspektion av en byggarbetsplats i Malmö i mitten av januari 2021 som man upptäckte att arbetsgivaren inte följde asbestreglerna.
Byggnadsarbetare bilade ett betonggolv som innehöll svartlim – det vill säga asbest. Arbetarna saknade giltigt utbildningsbevis. Det fanns inget tillstånd för att få riva. Alla byggföretag som river material med asbest måste söka tillstånd från Arbetsmiljöverket. Det fanns heller ingen märkning av det miljöfarliga avfallet.

Arbetsmiljöverket krävde därför tre sanktionsavgifter för de tre olika bristerna på tillsammans 105 000 kronor.
Men Anbrys Entreprenad ansåg att sanktionsavgifterna var orimligt höga. Arbetsgivaren hävdade också att den som utfört arbetet hade läst sig till att asbest inte är farligt om det inte bryts. Dessutom kan det blötas ner med vatten om materialet går sönder och på sätt bli ofarligt.

Företrädare för bolaget motiverade sin uteblivna betalning med att företaget idag har mer kunskap om asbest och hanterar sådant material enligt regelverket.
Men att vidta åtgärder i efterhand, innebär inte att ett vitesbelopp kan sättas ner,  hävdade Arbetsmiljöverket och vände sig till Förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som Arbetsmiljöverket och dömde därför företaget att betala 105 000 kronor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rev asbest felaktigt - ändå vägrade bolaget att betala sanktionsavgift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig