info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Resultatlös analys på Västeråsbygge

Förra veckan stängdes delar av ett bygge i Västerås sedan flera byggnadsarbetare mått dåligt. Luftanalyser utfördes och provsvaren visade inte på några farliga ämnen i luften. Nu är arbetet i gång igen.

– Igår tog jag beslut om att arbetet kan fortsätta. De analyser som gjorts visar det inte är huset som gjort att byggnadsarbetarna mått dåligt, säger Bengtgöran Ellerstedt, arbetsmiljöinspektör i Västerås.
Det var i onsdags förra veckan som företrädare för byggherren JM och huvudentreprenören Skanska och Mats Pettersson, Byggnads regionala skyddsombud kom överens om att stänga arbetsplatsen, en ombyggnation av ett flerfamiljshus. Detta efter att en 37- årig betongarbetare blivit väldigt sjuk i bilen på väg hem från jobbet. Det visade sig också att minst 4 – 5 byggnadsarbetare, av de cirka 30 som arbetar på bygget, känt sig tröttare än vanligt och drabbats av irritation i ögonen.

När arbetsplatsen stängts togs mikrobiologiska prover för att bland annat ta reda på förekomsten av sporer från hussvamp. Det har också gjorts kemiska luftanalyser på arbetsstället. Inga prover har visat på några värden som är högre än vad som är normalt.
Vad är det då som gjort att byggnadsarbetarna mått dåligt?
– Det finns ingen direkt förklaring till det, säger Bengtgöran Ellerstedt.
Mats Pettersson tror att den dammiga arbetsmiljön i kombination med dålig ventilation kan vara en faktor.
– De höll på med fasadputs utanför så att fönstren inte gick att öppna. Jag tror att för liten tillströmning av syre är en orsak. Dessutom var det väldigt dammigt där inne. Totalt var det 30 man som stod i knäna på varandra, klart det blir dåligt luft då, säger han.

Under tisdagen pågick uppröjningsarbeten inne på arbetsplatsen. Luftrenare används för att förbättra luften.
– Nu håller vi efter och städar på ett annat sätt. Det är mycket resonerande inne på bygget nu. Många har ju jobbat i sådan här miljö tidigare utan att det varit några problem, säger Stefan Johansson, skyddsombud på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Resultatlös analys på Västeråsbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig