info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Softtouch 940×240 v4

Stor granskning klar: För få har koll på byggjobbarnas ergonomi

Många byggnadsarbetare skadas av tunga lyft och dåliga arbetsställningar. Men både okunskapen och bristen på hjälpmedel på byggena är stor, enligt en ny undersökning gjord av Byggnads skyddsombud

Många på byggena hade inte fått instruktioner om risker med tunga lyft. Arkivbild. Foto: Leif Invarson/Mostphotos

I slutet av oktober, under den årliga arbetsmiljöveckan, granskade Byggnads skyddsombud 1 430 arbetsplatser i landet. Målet var att utreda hur arbetarnas ergonomisituation ser ut.

Några av resultaten:

  • På 45 procent av arbetsplatserna hade arbetstagarna inte fått instruktioner av sin arbetsgivare om hur de ska arbeta för att undvika belastningsskador.
  • På 30 procent av arbetsplatserna var hjälpmedel för att kunna jobba på ett ergonomiskt säkert sätt bristfälliga eller saknades helt.

Det brast också i det förebyggande arbetet. Runt hälften av byggena hade någon form av brist i sina ergonomiska riskbedömningar. 31 procent hade inte gjort några riskbedömningar alls.

Resultatet upprör Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han kallar resultatet för ”fullkomligt oacceptabelt”.

– Människan är ingen maskin och byggnadsarbetarna får betala med sina kroppar när penningjakten går före arbetsmiljön. Konsekvensen är sjukskrivningar som kostar samhället stora summor varje år, för att inte tala om det mänskliga lidandet. Här måste det ske en uppryckning, säger han i ett pressmeddelande.

På 84 procent av de arbetsplatser där brister upptäcktes sägs ”otillräckliga rutiner för samverkan” vara en bidragande orsak.

– Det leder till att man arbetar felaktigt och i slutändan skadar sig, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Han anser att arbetsgivarna därför borde ha bättre dialog med skyddsombuden på byggena och de regionala skyddsombuden.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Bosch 250×600 v4

Du läser: Stor granskning klar: För få har koll på byggjobbarnas ergonomi