info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rekordnota för asbestsanering

840 000 lägenheter står på tur för att renoveras. Lägenheterna byggdes på 60- och 70-talen och är en gigantisk asbestgömma. Notan för asbestsaneringen bedöms bli skyhög, skriver Ekot på sin hemsida.

Under rekordåren mellan 1961 och 1975 byggdes 1,4 miljoner bostäder i Sverige. Ett populärt byggmaterial var asbest. I bland annat isolering, golvlim, kakelfix, fogmassa och skruvpluggar användes asbest.

Riskerar bli dyrt

Sveriges Radio Ekot har pratat med asbestsaneraren Per Karlsson som menar att kostnaden för att renovera en lägenhet, där det finns asbest, kostar mellan 75000 och 100 000 kronor. En saftig nota väntar därför Sveriges fastighetsägare när de 840 000 lägenheterna ska renoveras. Enligt asbestsanerarens uppskattning skulle det handla om tiotals miljarder kronor.

Mängden asbest okänd

På arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier och Sabo, som organiserar de allmännyttiga bostadsbolagen, vet man inte hur mycket asbest det handlar om eller hur mycket det kommer att kosta.
Eftersom asbestsaneringen är dyr finns det risk att man slarvar med säkerheten för att få ner priset, det tror Jörgen Eriksson, ombudsman på Byggnads.
– Ta hit killar eller tjejer från Polen, Estland, Lettland och till och med Latinamerika ibland och tala om att de får ett bra byggjobb och säga: ”Här har du en morakniv och ett par handskar”. Det är mord eller åtminstone dråp att skicka in de här människorna för att göra de här jobben, säger han till Ekot.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rekordnota för asbestsanering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig