info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regler om dygnsvila kan ge sänkt lön

Nya arbetstidsregler kan innebära påtvingad ledighet utan lön för kylmontörer med beredskapstjänst. Ledighet kan krävas dels för att klara kravet på veckovila men också för att klara krav på dygnsvila.

Sedan årsskiftet gäller minimiregler om vecko- och dygnsvila, reglerade i EU:s arbetstidsdirektiv, som lag i Sverige. Det innebär, som Byggnadsarbetaren beskrev den 4 januari, att kylmontörer med långa beredskapspass kan tvingas till ledighet utan lön i samband med beredskap, för att klara kravet på 36 timmars sammanhängande veckovila.
Beredskapen kan också innebära påtvingad ledighet för att klara kravet på elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det inträffar om den som har beredskap tvingas rycka ut och arbeta under beredskapen.

En kylmontör som till exempel måste rycka ut för ett jobb mellan 22 och 23 på kvällen får inte börja arbeta förrän klockan tio påföljande dag. Det är den tolkning som både Byggnads och VVS-I gör av arbetstidslagens regler. Och i avtalet finns ingen reglering av ersättning för sådan tid.
– Det är återigen, precis som när det gäller ledigheten för att leva upp till reglerna om veckovila, upp till arbetsgivaren att avgöra hur sådan ledighet ska ersättas, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS-I.

I artikeln den 4 januari om de nya arbetstidsreglerna uttalar Byggnads ombudsman Rolf Levin att dygnsvila inte får sammanfalla med beredskap. Uttalandet avser arbetstid vid beredskap.
Det innebär, som beskrivs ovan, att arbete under beredskapspass måste kompenseras med ledighet för att ge tillräcklig dygnsvila. Beredskapstid utan arbete kan, enligt lagen, sammanfalla med dygnsvila.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regler om dygnsvila kan ge sänkt lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig