info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång om dödsolycka inledd

Den 17 oktober 2013 omkom industrirörmontörerna Tord Öberg och Torgny Bergdahl i en arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå. I dag inleds rättegången mot SSAB och en avdelningschef.

De båda männen arbetade med underhållsarbete på en cistern på SSAB då olyckan inträffade. De skulle förbereda för en lucka, genom vilken stenkolstjära senare skulle tömmas. Tjäran vällde ut okontrollerat och orsakade männens död.
Två år efter olyckan, i september förra året, väckte åklagaren Christer Forssman åtal. Han väckte talan om företagsbot på fyra miljoner kronor för SSAB. Han menade att företaget inte fullgjort sina skyldigheter gällande att fortlöpande undersöka verksamhetens risker. Åtalet riktades också mot en avdelningschef, som Christer Forssman menar ansvarade för skyddsarbetet.
Däremot har inga yrkanden riktats mot den underentreprenör som Tord Öberg och Torgny Bergdahl arbetade för.
– Det har varit en av de svåra bedömningarna i utredningen, men jag anser att de sammantaget inte varit så klandervärda att man kan säga att de har begått brott, sa Christer Forssman i samband med åtalet.
I dag, tisdag, inleds rättegången i Luleå tingsrätt. Den väntas ta tio dagar och sista förhandlingsdagen är den sextonde juni.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång om dödsolycka inledd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig