info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång idag efter elevolycka

Idag, måndag, inleds rättegången efter olyckan på ett elevbygge vid Kvinnerstaskolan. En elev skadades allvarligt och en fick lindrigare skador då en teleskoplastare välte. Tre ansvariga har åtalats.

Olyckan hände i oktober 2012. Eleverna arbetade med att riva ett hus som en del av sitt examensarbete. När de skulle dokumentera sitt arbete på eftermiddagen välte skyliften de stod i. Personkorgen med de två eleverna föll från 17 meters höjd. En av dem fick allvarliga, livshotande, skador, medan hans skolkamrat skadades lindrigare.
Tre personer står nu åtalade för arbetsmiljöbrott då rättegången inleds idag i Örebro tingsrätt.
Det är en lärare, rektorn och en tidigare gymnasieenhetschef. Läraren åtalas för att ha brustit i riskbedömning och övervakning av elevernas säkerhet. Rektorn och gymnasieenhetschefen bland annat för att skolan inte haft ordentliga rutiner för att hindra olyckan, samt för brister i kontroll och uppföljning.

Kan ge böter

– Det är brott som kan ge bötesstraff, säger kammaråklagare Bengt Svensson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Hur stora bötesbelopp han kommer att yrka på vill han ännu inte säga.
Samtliga som är åtalade nekar till brott.

Allvarliga fel

De drabbade eleverna var sistaårselever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Kvinnerstaskolan i Örebro. Ingen ansvarig från skolan fanns på plats vid olyckan och Arbetsmiljöverket har tidigare slagit fast att flera allvarliga brister ledde till att den kunde ske.
En av de viktigaste var att maskinen kördes från hytten istället för från arbetskorgen. Något som är förbjudet vid personlyft. Det visste läraren, men tillät ändå körning eftersom han bedömde det som riskfritt. Eleverna hade dock inte fått veta något om förbudet. Också dåliga markförhållanden kan han inverkat, bedömde Arbetsmiljöverket.

I nummer 2/ 2013 granskade Byggnadsarbetaren olyckan. Vi finns idag på plats för att bevaka och rapportera från rättegången.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång idag efter elevolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig