Rätt räcke enligt Arbetsmiljöverket – ändå föll Jonny igenom och dog
Jonny faller igenom ett skyddsräcke som byggjobbarna trodde var säkert. Efter dödsfallet läggs förundersökningen ner trots att skyddsnätet var både felmonterat och hade för låg säkerhetsklass. Arbetsmiljöverket menar ”att mannen inte skulle ha gått ut på taket”.

Oktober 2024. Flera kollegor och ögonvittnen på arbetsplatsen i Rydbo, Österåker, ser hur 45-årige snickaren Jonny Tamp kommer över taknocken. Han ska ner och hämta byggsäckar vid takkanten för att hiva på en teleskoplastare. Men på väg ner tappar han plötsligt balansen och kanar ner mot kanten av taket. I ett förhör berättar ett av vittnena att han tänker att ”räcket nog tar emot”. Det gör det inte. När Jonny kanat mot räckesnätet ger det vika och böjer sig utåt. Kollegorna tittar förskräckt på när han faller åtta meter ner i marken. Han skadas illa och dör strax efter.
– Jonny litade på säkerheten. Han trodde att skyddsräcket höll. Den här olyckan skulle aldrig kunna hända, säger Jonnys syster Carolina Tamp Smedberg.
Men enligt kammaråklagare Lars Ågren finns det ingen anledning att misstänka att brott har begåtts.
Hur resonerar du?
– Skyddsräcket var konstruerat enligt de föreskrifter som fanns rörande lutningen på taket. Arbetsgivaren har inte begått något brott.
Slutsatsen är alltså att Jonny inte skulle ha gått ut på taket fastän det var där han arbetade.

Är en Europastandard
Men Stefan Moss, som är produktchef på Safety Respect som tillverkat räcket och expert i den svenska tekniska kommittén för den aktuella räckesstandarden, tycker inte att situationen är lika glasklar.

– Vi ser definitivt ett glapp mellan hur standarden är utformad i tester, och med vilka situationer som kan tänkas uppstå. Så som vi ser att en del jobbar idag.
Tycker du att man behöver se över standarden för räckesnät?
– Det kan det väl finnas fog för. Det är inte säkert att det skulle behöva göras jättestora förändringar. Det hänger ihop med vilka arbetsmiljöregler som gäller. Det här är en Europastandard, en produktstandard, så därför är det inget vi i Sverige kan ha en enskild förändring på.
Standarden är frivillig, ingen lag.

Har inte polisanmält
Många byggnadsarbetare frågar sig efter denna olycka om det går att lita på att skyddsräcken håller. Det har åklagaren ingen åsikt om. Arbetsmiljöverket svarar senare på mejl att de säkerhetsansvariga inte kunnat inse att skyddet inte var tillräckligt och därför har myndigheten inte gjort en polisanmälan.
Vidare menar Arbetsmiljöverket att ansvariga inte brutit mot kraven på riskbedömning, val och kontroll av fallskyddsutrustning på ett sätt som lett till olyckan.
Hur bedömer ni riskerna med att räckesnätet var monterat bak och fram?
– Vi kan konstatera att fallskyddet som använts varit otillräckligt i den uppkomna situationen, skriver Kerstin Burman, myndighetens tillförordnade enhetschef för inspektionsjuridik i nord och öst, i mejlet.
Vi kan konstatera att fallskyddet som använts varit otillräckligt i den uppkomna situationen.
Stefan Moss däremot läser något annat i de föreskrifter som finns. Han menar att det tydligt framkommer i Arbetsmiljöverkets föreskrifter att både halka och fall till lägre nivå ska vara förebyggd.
– Om jag står på ett tak där det är fem meter höjdskillnad från nock till kant och halkar, då är inte enbart ett skyddsräcke ett skydd mot halkan. Alla de riskerna måste hanteras särskilt och det finns det lagstöd för att man ska göra. Jag tycker snarare att Arbetsmiljöverket borde vara tydligare i en del sådana saker.
Bas-U har det övergripande ansvaret för gemensamma skyddsanordningar på ett bygge. Åklagaren menar att de uppfyllt sina krav.
– Vi har inga överväganden.
Läs mer: Snickaren Jonny föll genom skyddsräcke och dog – nu har åklagaren lagt ner fallet
”Skyddsräcket ska hålla”
Jonnys familj är starkt kritisk till beslutet och har lämnat in en begäran om överprövning. De vill att utredningen ska tas upp igen.
– Jag har läst hela brottsutredningen. Jag är besviken över att den lades ner för det fanns många fel på arbetsplatsen. Man talar om att Jonny inte skulle varit på taket för att det var halt. Men det är oväsentligt. Han kunde snubblat eller fallit av en annan anledning, skyddsräcket ska hålla i alla fall, säger Carolina.

Olika klasser beroende på lutning
Johan Torstensson Aas är arbetsmiljöombudsman på Byggnads och håller med de anhöriga.

– Grunden är att ingen ska skadas eller dö på jobbet. Byggnadsarbetarna ska kunna känna sig trygga med det skydd som finns på arbetsplatsen. Ansvaret för det vilar på arbetsgivaren och Bas-U, den samordningsansvariga.
Dessutom slår han fast att ansvariga ska ha gjort korrekta riskbedömningar för varje form av risk, undersökt och åtgärdat riskerna och sett till att byggnadsarbetarna fått korrekta instruktioner och utbildningar.
Men vilket skydd är godkänt vid säkerhet på tak?
– Det är räckesnät som är godkänt generellt. Beroende på vilken lutning det är på taket så är det olika klasser för hållfasthet, A, B och C. Men det är viktigt att komma ihåg att fallskyddsnät inte är ett fullgott skydd oavsett klassning. Om taket lutar så att det finns risk för att man kan falla in i räcket med kraft, då måste ansvariga vidta andra åtgärder för att hindra att man gör det.
Läs mer: Byggnads rasande efter nedlagd dödsfallsutredning: ”Inkompetenta”
Föll igenom klass B-räcke
Johan Torstensson Aas berättar att man till exempel kan använda ett fartdämpande nät som monteras innan räckesnätet eller att man delar upp taket i sektioner och sätter upp flera räcken. Man kan bygga arbetsplattformar uppe på taket. I sista hand kan man behöva komplettera det fasta fallskyddet med personligt fallskydd på lutande tak.
Vilken klass på skyddsräcket ska man ha: A-, B- eller C-standard?
– Om risken att falla in i räcket med fart kvarstår då måste det vara ett klass C-räcke. Det är det enda som håller att falla in med fart i. Men det räcker inte, då man kan skadas ordentligt av att falla in i räcket. Åtgärder måste vidtas så att det inte sker.
På olycksbygget användes klass B. Idag är det uppgraderat till ett klass C.
Byggnads företrädare hävdar att ansvariga företag inte levt upp till regelverket, utan att de oavsett att man uppfyllde kraven i den generella räckesstandarden inte gjort tillräckligt för att hindra ett dödsfall. Därmed borde brottsutredningen drivas vidare.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde