info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ramla rätt på bygget – med judo: ”Släng skruvdragaren och kura ihop dig”

Att snubbla till med ett verktyg i handen kan ge allvarliga följder. Nu ska byggnadsarbetare utbildas i att falla rätt – med hjälp av judo.

Fall på jobbet är vanligt och kan leda till svåra olyckor, oavsett höjd. Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring satsar nu tillsammans för att minska fallskadorna. Landets nära 200 judoklubbar kommer att utbilda ledare, som ska träna medarbetare inom bygg, vård och transport att falla på bästa sätt.

I lördags ut utbildade Svenska judoförbundet 20 instruktörer, som i sin tur utbildar 50 nya utbildare i maj. Sedan kommer de ut på arbetsplatser i september.

Kristiina Pekkola, förbundsordförande
på svenska judoförbundet, berättar att det viktigaste att tänka på när man faller är att inte spänna sig.

Läs också I de här yrkena faller flest – byggbranschen i topp: ”Allvarligast för äldre”

– Man ska försöka ramla i fallets riktning och inte spjärna emot. Istället för att falla rakt på rygg ska man lägga sig på sidan.

Hur faller man med ett verktyg i handen?

– Då gäller det att slänga verktyget direkt. Om man till exempel håller i en skruvdragare finns risk att ramla på den. När man har slängt verktyget kan man också lättare vika in armen så att man undviker frakturer.

Varför är det så viktigt att träna på fall?

– Är man otränad vid fall blir man spänd. Då blir det farligare. Men är man avspänd dämpar det mycket mer.

Kristiina Pekkola berättar att hemligheten för bra fall handlar om andning.

– Man måste andas rätt. Faller man i utandning blir inte smällen så hård. Men det här måste man få hjälp med. Man måste kunna knepen och träna så att det sätter sig i ryggraden.

Vilken nytta skulle byggnadsarbetare kunna ha av att träna på judo?

– De skulle kunna öva upp reaktionsförmåga, balans och spänst. Då kan de parera fallen bättre, säger Pekkola, som tror att smidigheten är stor hos många på bygget.

– Många av de unga byggnadsarbetarna vet hur man faller, att man måste kura ihop sig. De har ofta lärt sig det med hjälp av handboll eller fotboll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ramla rätt på bygget – med judo: ”Släng skruvdragaren och kura ihop dig”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig