info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Missa inte de ”glömda” pengarna

Johan Nyström stod på näsan på skateboarden och fick ut över 10 000 kronor. Men det är lätt att missa ersättning från olycksfallsförsäkringen om man inte har koll. Vi reder ut vad som ingår i ditt medlemskap i Byggnads.

Träarbetaren Johan Nyström föll handlöst när han åkte skateboard. Via en försäkring i medlemskapet i Byggnads, fick han ut pengar. Foto: Privat

Träarbetaren Johan Nyström hade åkt skateboard sedan han var sju, åtta år. När han var som bäst kunde han många trick, men en dag tappade han kontrollen när han var uppe på en ramp, och föll handlöst i backen.

– Jag bröt näsbenet och fick åka akut till sjukhus.

Någonstans i bakhuvudet hade Johan ett minne av att Byggnads hade en fritidsförsäkring i medlemskapet.

– Jag ringde Folksam och någon dag senare hade jag 6 300 på kontot. Det var väldigt smidigt.

Olyckan fick honom att fundera på om det var dags att sluta med skateboarden eftersom hans ålder började påverka reaktionsförmågan negativt.

Någon månad senare insåg han att det var dags att lägga av. En dag när han tog sats upp på ett räcke föll han bakåt och tog emot sig på ena armbågen, som inte kunde bära tyngden och vek sig åt fel håll. Denna gång trillade 4 500 kronor in på kontot efter ett samtal med en av Folksams handläggare.

– Man får mer från Folksam vid bestående men, men min näsa och armbåge läkte bra, konstaterar han.


Olycksfallsförsäkringen – så funkar den

Som medlem är du försäkrad mot olycksfall på fritiden. Folksam sköter försäkringen åt Byggnads. I varje region finns försäkringshandläggare men du kan också ringa direkt till Folksam och säga att du är medlem i Byggnads och få vägledning där.

Kan man få ersättning vid första läkarbesöket?

 • Ja, efter ett olycksfall får du 700 kronor direkt vid första läkarbesöket för att täcka de inledande kostnaderna. I de fall skadan tar en hel månad att läka får du totalt 2 100 kronor inklusive 700 vid första läkarbesöket.

Kan jag få bidrag om jag skadat tänderna?

 • Ja, men du måste be om en preliminär prisuppgift från tandläkaren. Skicka prisuppgiften till Folksam, som granskar och godkänner och därefter skickar tandläkaren räkningarna direkt till Folksam.

Kan jag få ersättning för psykisk ohälsa efter olyckan?

 • Om du drabbas av psykisk ohälsa som en direkt följd av en olycka kan du få kristerapi tio behandlingar hos en terapeut eller psykolog som Folksam anvisar. Du kan också få kristerapi efter en nära anhörigs död.

Finns det särskilda ersättningar för olika diagnoser?

 • Blir du sjukskriven i minst åtta dagar får du en engångsersättning beroende på diagnos, till exempel 3 000 kronor vid lårbensbrott, 2 000 kronor vid hjärnskakning.

Om jag hamnar på sjukhus, vad gäller då?

 • Om olycksfallet leder till inskrivning på sjukhus eller rehabiliteringsklinik och du är under 65 år, får du 200 kronor per övernattning, upp till 180 dagar.

Om jag får en bestående skada, vad gäller?

 • Leder olycksfallsskadan till bestående problem med kroppen kan du får ersättning för så kallad medicinsk invaliditet, upp till två miljoner kronor. Hur mycket du kan få beror på ålder och invaliditetsgrad. Du kan också få ersättning för glasögon eller linser vid bestående ögonskada, för ärr eller för att anpassa ett fordon efter dina behov.

Vad är ett olycksfall?

 • Som olycksfall räknas en oförutsedd händelse, som inte beror på vårdslöshet.
Du kan få 200 kronor per övernattning om du hamnar på sjukhus. Foto: Mostphotos

I olycksfall-fritid ingår även detta

 • Livförsäkring vid dödsfall.
 • Livförsäkring om egna barn avlider eller sambo/make/makas barn avlider.
Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Byggnads har en tilläggsförsäkring som kallas sjuk- och efterlevandeförsäkring för 64 kronor i månaden. Sjukförsäkringen ger 2 000 kronor skattefritt varje månad efter dag 90 och så länge du är sjukskriven, totalt i ett och ett halvt år.

Kan sjuk- och efterlevandeförsäkring ge engångsersättningar för olika diagnoser?

 • Ja, man kan få 50 000 kronor skattefritt per diagnos. Det finns en lång rad diagnoser exempelvis olika cancertyper som ersätts, men även sådana diagnoser som psoriasis artrit, njursvikt och reumatoid artrit. Kolla med Folksam. I tilläggsförsäkringen ingår även en engångsersättning till efterlevande vid dödsfall.
Fler tillval som Byggnads medlemmar kan få förmånligt
 • 15 timmar juristrådgivning per år och rättsskydd vid tvist.
 • Gravidförsäkring tidigt i graviditeten.
 • Hemförsäkring.
 • Olycksfall-fritid, för din partner.
 • Barnförsäkring upp till 25 år
Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Missa inte de ”glömda” pengarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig