info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rädsla för corona – tusentals snickare stannar hemma

Tusentals snickare förväntades stanna hemma från jobbet i delstaten Massachusetts på grund av riskerna med corona.
Byggfacket anser att deras säkerhet inte kan garanteras.

Snickarnas fack uppmanar medlemmar att stanna hemma på grund av risken för smittspridning på byggen. Foto: Mostphotos

Risken att smittas med coronavirus har gjort att det största regionala byggfacket i delstaten Massachusetts uppmanat sina medlemmar att stanna hemma från jobbet. Det berättar The Boston Globe.

Facket uppmanade snickarna att utebli från jobbet från igår, måndag.  Byggfacket är djupt oroat för arbetarnas säkerhet och anser att som det fungerar på arbetsplatserna idag är det omöjligt att garantera att byggnadsarbetare inte smittas och får Covid-19.

Facket företräder runt 10 000 snickare.

– Det kom till en kritisk punkt där vi till fördel för våra medlemmar och vår bransch beslutade att vi bara inte kunde fortsätta, säger Tom Flynn, representant för North Atlantic States Regional Council of Carpenters.

Han berättar att arbetare kommer smittade till jobbet och att det är svårt att undvika smittspridning på byggen. Smittan kan spridas när man delar maskiner, lastbilar, toaletter och gemensamma personalutrymmen. En diskussion om smitta på byggen finns även i Sverige.

– Trots goda intentioner från utvecklarna, entreprenörerna och underleverantörerna, har vi inte sett något som säkerställt våra medlemmars säkerhet, eller arbetares på andra arbetsplatser, säger Tom Flynn.

En annan byggfacklig paraplyorganisation inom staten har krävt att byggen ska stängas ner i stor skala som man bland annat gjort i Washington och Pennsylvania.

I Boston och Cambridge har man stoppat många byggarbetsplatser i city men arbetena pågår i förorterna, och många arbetare har kommit från arbete i centrala delarna ut till förorterna för att jobba. I staten har det kommit restriktioner för att hindra smittspridning men i enligt snickarnas fackliga företrädare är det långt ifrån tillräckligt.
Vissa byggen har stängts efter att smittade personer jobbat där men in andra fall har reglerna för att hindra smittspridning inte följts.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rädsla för corona – tusentals snickare stannar hemma