info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Vad kan du om tunnlar – djupast, längst och äldst

Många gånger susar det bara till så är tunneln passerad. Men en del är långa, ligger djupt och har tagit lång tid att bygga. Vad vet du om tunnlar?

Annons
Annons
Fråga 1/8

Världens längsta biltunnel är Lerdalstunneln i Norge. Den finns på vägsträckan mellan Oslo och Bergen. Hur lång är tunneln?

Fråga 2/8

Under bygget av tunneln genom Hallandsåsen var det stora problem med vattenläckaget. Entreprenören som fick jobbet från början, Kraftbyggarna, tvingades lämna projektet efter några år. I stället skrev Banverket ett avtal med ett annat byggbolag. Vilket?

Fråga 3/8

Vid bygget av världens längsta järnvägstunnel Gotthardbastunneln i Schweiz, 57 km lång, användes fyra olika tunnelborrmaskiner. Sissi och Hedie grävde norrut och Gabi I och Gabi II jobbade sig söderut. Hur många meter lyckades de här maskinerna att borra som bäst under en bra dag?

Fråga 4/8

Många storstäder har enorma tunnelbanesystem som grenar ut sig under stadskärnan. Frågan är – vilken kinesisk stad har det längsta sammanhängande tunnelsystemet, alltså där spåret obrutet går i en tunnel under mark?        

Fråga 5/8

Världens djupaste vägtunnel är Eiksundstunneln på Sunnmøre i Norge. Hur många meter under fjortdytan går tunneln?  

Fråga 6/8

Bolmentunneln som är 82 kilometer lång är Sveriges längsta tunnel alla kategorier. Vad används tunneln till?

Fråga 7/8

Mellan 1987–1994 byggdes tunneln under Engelska kanalen. Att den heter Channel Tunnel på engelska känner nog många till. Men vilket är det franska namnet?

Fråga 8/8

Det här med att bygga tunnlar är inget nytt. En av världens absolut äldsta tunnlar är den 1036 meter långa Eupalinostunneln.  Den grävdes ut 530 år f.Kr och användes för att transportera vatten mellan två dalar. Frågan är: på vilken ö finns tunneln?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig