info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Vad fick byggnaden att rasa?

Husen som brann och broarna som rasade. Var det sabotage, byggfusk eller en olycka?

Annons
Annons
Fråga 1/8

Trots att den nyligen bedömts som säker brast väggarna till gruvdammen i Brumadinho, Brasilien i januari 2019 och tog med sig allt i sin väg. Minst 250 människor miste livet i olyckan och sammanlagt 60 miljoner kubikmeter miljöfarligt gruvavfall spreds i dalen. Men varför höll inte konstruktionen?

Fråga 2/8

2019 drabbades Notre Dame i Paris av en förödande brand som förstörde stora delar av byggnaden, däribland ett av tornen. Orsaken till branden är ännu okänd. Men vilken är huvudteorin?

Fråga 3/8

Morandibron i italienska Genua var en snedstegsbro byggd med en ovanlig metod. Tre stycken 90 meter höga pyloner i armerad betong bar upp konstruktionen. Bron var en vältrafikerad motorvägsled och hade precis fyllt 50 år när den plötsligt rasade 2018. 43 människor miste livet i olyckan. Vad framkom efter olyckan?

Fråga 4/8

En annan bro som rasade plötsligt var Tjörnbron på Västkusten. Den nästan 300 meter långa vägbanan tillsammans med bron rasade en natt i januari 1980. Sju bilar körde rakt ner i vattnet då vägbanan abrupt tog slut och sikten den kvällen var dålig. Men vad hade hänt?

Fråga 5/8

Under den årliga brevduveutställningen på Katowice Trade Hall i polska Silesia 2006 rasade taket in. 700 personer befann sig i byggnaden. Olyckan ledde till att 65 människor dog. Vad vad var det som hade hänt?

Fråga 6/8

Den 11 september 2001 flögs två kapade flygplan in i Manhattans högsta byggnader, World Trade Center. Men skyskrapornas konstruktion var gjorda för att klara att ett flygplan skulle krascha in i dem, så det var inte det egentliga problemet. Varför rasade egentligen tvillingtornen? 

AP/TT
Fråga 7/8

Den nästan färdigbyggda elvavåningshuset i Shangai, Kina välte som en dominobricka 2009 och med följde betongfundamenten. En hantverkare som ska ha tagit för lång tid på sig att samla ihop sina verktyg omkom men övriga tog sig ut i tid. Hur kunde det välta innan det ens stod klart?

Fråga 8/8

72 människor miste livet i branden av Grenfell Tower i London 2017. Vilken var en av orsakerna till den stora brandspridningen?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig