info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Snickare, vad kan du om olika träslag?

Att känna igen olika slags träslag borde varje snickare kunna. Eller? Nä, det är inte alltid så lätt som man kan tro.

Annons
Annons
KennerthKullman/Mostphotos
Fråga 1/8

Träslaget är hårt. För att behålla träslagets skimrande lyster måste man lacka eller olja ytan. Virket är svårt att impregnera, passar inte för utomhusbruk. Tål smällar och slitage. Vilket träslag handlar detta om?

EugeneSergee/Mostphotos
Fråga 2/8

Medelhårt och rik på harts. Har under senare tid upplevt något av en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä i utsatta konstruktioner. Vilket träslag är det?

Mostphotos
Fråga 3/8

Möjligheten att ångbasa och tillverka böjda profiler i massivt trä har gjort träslaget till ett av de mest använda i svensk möbeldesign, speciellt för formpressade detaljer i stolar. Om man har mycket höga krav på slitstyrka, är detta ett bra val.

Mostphotos
Fråga 4/8

Under 1930-talet användes träslaget mycket i möbeltillverkning, men förekommer i betydligt mindre utsträckning idag. Träet är relativt lättorkat men med tendens till deformation. Virket är ganska elastiskt. Mörknar med tiden. Man behåller den ljusa färgen genom att behandla träet med vittonad olja.

JozefJankola/Mostphotos
Fråga 5/8

Detta träslag är vanligt i gamla trägolv som kommer fram vid renovering.

Troyka/Mostphotos
Fråga 6/8

Träslaget är hårt och starkt och eftertraktat för snickeri. Ytan kan poleras till hög glans. Virkets styrka och seghet gör att det gärna används till att tillverka pilbågar. Under medeltiden skattades bestånden hårt i England just för tillverkning av pilbågar. Används även som cellgift vid cancerbehandlingar. Giftigt.

Fråga 7/8

Träslaget innehåller allergiframkallande ämnen och kan ge astma och svårläkta sår. Munskydd behövs. Handskar mot stickor är också motiverat. Personer som är känsliga för att utveckla allergier skall undvika att arbeta med träslaget. Alltmer populärt i nyproduktion.

Mostphotos
Fråga 8/8

Träslaget är lätt att klyva och bearbeta. Används till bastulavar. Träets låga densitet och avsaknad av kåda gör att virket inte uppvärms lika mycket som hos andra träslag. Det näst vanligaste lövträdet i Sverige efter björken. Dess löv prasslar i vinden.

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig