info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Skadedjuren som förstör våra hus – vad kan du om dom?

Plötsligt finns de bara där, spåren efter ett skadedjur. Att bli av med djuren kan ofta vara en utmaning och skadorna på huset kan bli allvarliga. Frågan är – har du koll på skadedjuren i Sverige?

Annons
Annons
Fråga 1/8

Det här skadedjuret lämnar efter sig cirka 5 mm stora, ovala hål. Ofta i den bärande konstruktionen och ett angrepp kan ha pågått i många år innan det upptäcks. Vad heter det?        

Fråga 2/8

Hästmyran på bilden kallas ibland för ”Nordens termiter”. Frågan är – när på dygnet är de som mest aktiva?      

Fråga 3/8

Möss ställer till med problem i sommarstugor över hela landet under främst vinterhalvåret. Vad heter den sort som ställer till med mest besvär?

Fråga 4/8

Här en silverfisk som är ett skadedjur som kan vara ett tecken på att det finns ett allvarligt fel i huset. Vad är felet?      

Fråga 5/8

Brunråttan som kan bli 20-30 cm lång utan svans behöver inte så stort hål för att ta sig in i en fastighet. Hur stort då?

Fråga 6/8

Den händer att grävlingar bygger bo under hus. Det kan vara riktigt stora gryt som kan påverka husgrunden. Grävlingarna gräver även andra gropar runt det egna boet som kan förvärra situationen. Vad är det för gropar?

Fråga 7/8

På bilden en större skogsmus, även kallad för halsbandsmus. Vad är den mest känd för?  

Fråga 8/8

Mjuk trägnagare är en av 67 olika trägnagare som finns i landet. Den är liten, brun och gräver slingrande gångar mellan bark och trä på gran- och furuvirke. Vad händer när barken faller av?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig