info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Minns du byggåret som gått?

Har du koll på maskinföraren med miljontals visningar? Minns du byggmissen, polisjakten och det höga rekordet? Testa dig själv i Byggnadsarbetarens quiz.

Annons
Annons
Fråga 1/12

Stormen Malik drar in över Skåne och i centrala Malmö kraschar en 50 meter hög tornkran. Som efter ett bombnedslag, beskriver ett vittne. Både fundament och delar av kranen ligger utspridda över en stor yta. Vilket företag äger kranen?

Fråga 2/12

I februari publicerar Byggnadsarbetaren en artikel om Sveriges första kvinnliga kranförare. När började pionjärerna, de allra första kvinnorna, söka sig till avancerade byggyrken?

Fråga 3/12

2021 års bästa foto på en byggmiss får många att höja på ögonbrynen. Byggmissen kallas för ”Vinkeljärnsfesten”. Men vad byggde denne glade amatör med hjälp av vinkeljärn?

Fråga 4/12

Byggnadsarbetaren skriver flera artiklar om ett stort företag i Örebro län som går i konkurs. Företaget har en omsättning på över 700 miljoner och över 150 anställda. Vad hette företaget?

Fråga 5/12

Den 1 maj får de flesta byggjobbare en löneökning. Den bygger på avtal som tecknades för två år sedan, långt innan inflationen urholkar löntagarnas ekonomi. VVS och kyltekniker får mest räknat i kronor och ören. Men hur mycket fick de påökt i timmen?

Fråga 6/12

Daniel Kindberg, Östersundshems förre vd, döms till två och ett halvt års fängelse och tre års näringsförbud för grova mutbrott. En tidigare chef på ett stort byggföretag döms i samma rättegång för givande av muta. Vilket är byggföretaget?

Fråga 7/12

Juli för med sig en för många efterlängtad värme. Men byggnadsarbetare som håller ställningarna på sommaröppna byggen intygar att värmen är mycket påfrestande. Då inställer sig frågan: Får en byggnadsarbetare ha shorts på jobbet?

Fråga 8/12

Maskinföraren Lucas Magnusson har mer än sju miljoner visningar på ett klipp där han snyggar till en vägkant. Han filmar sitt byggjobb och lägger ut på flera plattformar, men populärast är klippen på… ja vilken plattform?

Fråga 9/12

Ett rekord som gläder många göteborgare sätts. Nordens högsta byggnad, som vid tillfället når över 193 meter ovan jord, finns nu i Göteborg – och inte i Malmö. Vad heter byggnaden?

Fråga 10/12

I oktober förolyckas en byggnadsarbetare på ett Peab-bygge i Upplands Väsby utanför Stockholm. Byggbranschen har en nollvision när det gäller dödsolyckor men ändå lyckas företagen inte pressa ner dödstalen. Hur många byggnadsarbetare har dött i snitt per år de senaste fem åren?

Fråga 11/12

En polisjakt slutar med att några misstänkta tjuvar kör in i ett hus mellan Lund och Malmö. Vad var det som stals?

Fråga 12/12

Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland efter att Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt. Hur länge får de bryta med nuvarande beslut?

Du har svarat på 0 av 12 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig