info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Hur kan glas klara pistolskott?

Hur är egentligen säkerhetsglas konstruerade? Glasklart? Eller oklart? Testa dina kunskaper om ett byggmaterial som alla kan genomskåda.

Annons
Annons
Mostphotos
Fråga 1/8

Det finns glasrutor som klarar pistolskott och även eld från större handeldvapen. Vad kännetecknar ett säkerhetsglas?

Fråga 2/8

Treglasfönster gör att våra hus håller värmen och isolerar huset mot kyla. Men när började treglasfönster introduceras på marknaden och ersätta tvåglasfönstren?

Mostphotos
Fråga 3/8

Det viktigaste vid glastillverkning är smältningen. Vid 1400-1550 grader smälts alla råvarorna samman i en glasugn och bildar en flytande glasmassa. Vilka råvaror består glas av?

Mostphotos
Fråga 4/8

Våra förfäder använde under lång tid ett naturligt glasämne som kallas obsidian. Obsidian består av stelnad lava. Detta naturliga glas som ser ut som en bergart användes till …… vad?

Metropolitan museum
Fråga 5/8

Människan har kunnat tillverka glasföremål i tusentals år. I de allra tidigaste förhistoriska gravarna har man funnit glasliknande glasyr (lättsmält glas) som användes till att göra krukor vattentäta. Från vilket årtusende före Kristus?

Fråga 6/8

Den tekniska utvecklingen har gjort att det idag finns en uppsjö av olika specialglas, till exempel isolerglas, ljuskänsligt glas och glas som isolerar mot buller. Hur är dessa så kallade bullerisolerande ljudrutor konstruerade?

Mostphotos
Fråga 7/8

Endast lite av det ultravioletta ljuset tränger igenom glaset, man kan alltså inte bli solbränd. I procent: hur många procent av ljuset släpper en vanlig fönsterruta igenom?

Mostphotos
Fråga 8/8

Det går fint att smälta ner glas och använda det igen. I Sverige återvinns tusentals ton med glasförpackningar varje år. Kan du gissa hur många ton PER DAG som krossas av Svensk glasåtervinning?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig