info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

FUKTansvärt! – minns du fuskbyggena?

Minns ni några av Sveriges största byggskandaler? Här räcker det med 4 rätt för godkänt.

Annons
Annons
Från besiktningsprotokollet
Fråga 1/8

Trubbel i paradiset Kändisarna som flyttade in i Wallenstam skrytprojekt Ture No8 på Östermalm var inte jättenöjda: Mögel i badrummen, fuktskadade parkettgolv och läckor. Efter de boendes stämning utbrast Hans Wallenstam, i en intervju med Dagens Industri… Ja, vadå?

Stefan Holm/Mostphotos
Fråga 2/8

Risk för ras Bygget av Mall of Scandinavia kantades av en rad skandaler i form av svartjobb, fusk och 48-timmarspass. SF tvingades också att stänga i en vecka på grund av rasrisk efter brister i undertakskonstruktionen. Vilket bolag var totalentreprenör i bygget av ”MOS”?

Mostphotos
Fråga 3/8

Fuktansvärt! Det har kallats för Sveriges största byggskandal. De hundratusentals bostäder som uppfördes med enstegstätade fasader utan luftspalt och som orsakade fuktskador på 90-talet och i början av 2000-talet. En stor hustillverkare förlorade en tvist med villaägare i Svedala i Högsta domstolen. Vilken?

Svenska bostäder
Fråga 4/8

Skandalen i Dalen Huvudvärk, hosta, eksem, förkylningar… på 80-talet fick invånarna i Dalen i södra Stockholm stora problem efter att de flyttat in i hyresvärden Svenska Bostäders nybyggen. ”Dalensjukan” myntades som begrepp. Vad var det som strulade?

Fråga 5/8

Vårdpersonalen insjuknade Dialysmottagningen fick utrymmas, kardiologin likaså. Efter att Peab byggt klart en ny byggnad för Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg 2009 insjuknade upptill 100 personer. Bakgrunden: ett lösningsmedel spred sig när mattorna släppte. Vilket var lösningsmedlet?    

Malin Englund
Fråga 6/8

Raset i Ludvika Ett grovt fel som ledde till riktigt allvarliga konsekvenser. När Skanska bygge en bro i Ludvika 2017 skedde ett ras. Tolv personer skadades varav 6 allvarligt. Vad konstaterades felet vara?

Fråga 7/8

God ju... Monteringen av äldreboendets balkonger i Kortedala hade inte utförts på ett fackmannamässigt korrekt sätt. På julaftonsmorgon 2010 rasade tre balkonger ner. Skanska kände sig förd bakom ljuset av sin underentreprenör. Vad gjordes för fel?

Mostphotos
Fråga 8/8

"Mögelmuseet" Sommaren 2001 upptäcktes stora mögelproblem på ett museum i Stockholm och man tvingades hålla stängt i 18 månader. NCC beskylldes bland annat för att mattor lagts på fuktiga betonggolv. Vilket museum rör det sig om?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig