info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Framtidens byggande är redan här – men vad kan du om det?

Bakterier, robothundar, laser och AR. Ny teknik och nya trender är snart på ett bygge nära dig.

Annons
Annons
Fråga 1/8

Det pågår försök runt om i världen med att tillsätta en bakterie i betongstommar som har förmågan att laga små sprickor som uppstår. Vad heter bakterien?      

Fråga 2/8

Drönare blir allt vanligare användningsområdet allt bredare. De har även svävat en och annan drönare över en del byggen det senaste året i samband med inspektioner. Vilken yrkesgrupp är det då som hållit i spakarna?      

Fråga 3/8

Det pågår forskning på Chalmers i Göteborg som går ut på att hela stommen i en byggnad kan fungera som ett batteri. Vilket byggmaterial används i själva konstruktionen?    

Fråga 4/8

Lasern verkar ha oanade möjligheter. På bygget har användandet exploderat de senaste tio åren. Nu finns lasern i många mätverktyg. Frågan är – vilket årtionde uppfanns lasern?        

Fråga 5/8

AR-glasögon har testats ute på byggen. Glasögonen gör det möjligt att se både verkligheten och byggritningen i en och samma bild. Vad betyder AR?        

Fråga 6/8

I alla branscher pågår nu forskning och utveckling för att minska miljöpåverkan. Byggbranschen försöker göra sitt. Bland annat genom att ta fram och bygga hus som producerar mer energi än vad det gör av med. Vad kallas den typen av hus?      

Fråga 7/8

Den här robothunden ”jobbar” på en byggarbetsplats i Gårda utanför Göteborg. Frågan är – vad har hunden för arbetsuppgift?

Fråga 8/8

Ett kinesiskt byggbolag har nyligen via en patenterad byggteknik med prefabricerade element byggt ett höghus på rekordtid. Hur fort lyckades de få detta 10-våningshus inflyttningsklart?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig