info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Bara en riktig BÖP fixar dessa nördfrågor

Alla vet väl vilket hus som är högst eller vilken bro som är längst. Men bara en byggnadstekniskt överintresserad person, en så kallad BÖP, kan knäcka dessa nördfrågor.

Annons
Annons
Fråga 1/8

Att Öresundsbron är Sveriges längsta bro har nog de flesta koll på. Men hur hög är den vid sin högsta punkt?

Fråga 2/8

35 år gammal är Globen fortfarande världens största sfäriska byggnad. Kupolens övre halva är ett så kallat rymdfackverk i aluminium. Det har 2 200 knutpunkter och hur många aluminiumrör…?

Fråga 3/8

Med 190 meter är Turning Torso i Malmö Sveriges nästhögsta byggnad. 54 våningar har skyskrapan, men hur stor är den totala golvytan?

Fråga 4/8

Hallandsåstunneln skulle kosta en miljard kronor, men slutnotan landade på 10,5 miljarder. Inte heller tidsplanen höll riktigt. Det beräknades ta fem år men tog…

Fråga 5/8

Det sprängs friskt i samband med utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Hur mycket berg- och jordmassor måste fraktas bort när nya linjer dras från Kungsträdgården till Nacka och söderort?

Fråga 6/8

Att Ostlänken med en beräknad kostnad på 91,4 miljarder blir Sveriges dyraste infrastrukturprojekt vet du säkert. Men hur många nya broar ska byggas i samband med järnvägsförbindelsen?

Fråga 7/8

Sommaren 2025 flyttas Kiruna kyrka från stadens gamla till nya del. Ekipaget väger 600 ton och fraktas på tre trailers. Vad blir maxhastigheten?

Fråga 8/8

I dag tjänstgör det som garage, men länge var Katarinaberget i Stockholm Sveriges största skyddsrum med kapacitet för 20 000 personer. Hur mycket betong gick åt till den atombombssäkra konstruktionen?

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig