info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rockprotesten mot Qatar-VM: "Ohyggliga förhållanden"

Fotbolls–VM närmar sig med stormsteg. Bandet Nollvision vill protestera mot mästerskapet och lyfta fram de utsatta gästarbetarna och myglet bakom VM. De har släppt en ny video och låt.

Foto: Privat/Mostphotos

Nationalteatern blev inspirationen. Nu finns videon ”Doin the omoralisk fotbollsmästerskap” på Youtube med en text om det kommande Fotbolls-VM i Qatar.

Bakom står gruppen Nollvision från Stockholm och texten är skriven av sångaren och gitarristen Johan Rebas.

Hur kom det sig att ni gjorde låten?

– Det var i somras jag fick ett infall. Originallåten ”Doin´ the omoralisk schlagerfestival”, skriven av Ulf Dageby, är gammal och känd för mig och i somras dök den upp i mitt minne. Då slog det mig att VM i Qatar är ju ett omoraliskt fotbollsmästerskap. Det blev ett infall och så insåg jag att det fanns en massa i originaltexten som passade in.

När Johan väl satt igång var det ganska snabba ryck.

– Texten satte sig ganska snabbt och så började jag se vad jag kunde göra med låten. Jag kom på ett nytt riff och gjorde några andra grejer lite annorlunda. Det var som någon form av uppenbarelse.  Så presenterade jag det för bandet och de var på.

Varför ville du skriva om Qatar-VM?

– Det är en kombination av allt. Bristen på mänskliga rättigheter och demokrati i landet, hur de behandlar gästarbetarna som i många fall har ohyggliga förhållanden. Det är ett land utan fotbollskultur som fått mästerskapet och så allt detta med mutor bakom.

Du hade funderat över ämnet ett tag?

– Ja verkligen och nu föll allt på plats. Det blev lite bråttom för att vi skulle hinna få allt klart och spela in videon före fotbolls–VM

Vad har gripit dig när det gäller arbetarna?

– Jag har sett dokumentärer och läst artiklar om deras situation, om att det  är väldigt dåliga arbetsvillkor de har. Med brist på skydd, hur de bor, hur de får betalt.

– Jag vill skapa ännu mer opinion mot det här VM: et och uppmärksamma förhållandena som är i Qatar på flera sätt. Arbetsvillkoren är en sak men också förhållandena för kvinnor, synen på homosexualiteten, bristen på demokrati och en stor del är även pampväldet i Fifa. Jag vill sätta lyset på det, det kan man inte göra nog mycket.

I bandet finns också Per Palm, som spelar bas och Henrik Hammarberg på trummor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rockprotesten mot Qatar-VM: "Ohyggliga förhållanden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig