info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Prövning av Persson väcker hopp

Förundersökningen mot statsminister Göran Perssons brist på arbetsmiljöplan väcker hopp om hårdare tag från arbetsmiljöinspektionen. Alf Svensson, Byggnads skyddsombud i Södermanland hoppas att fler liknande ärenden prövas.

Alf Svensson, regionalt skyddsombud i Byggnads avdelning i Mälardalen, har anmält tre byggen där han sett stora brister i arbetsmiljön till arbetsmiljöverket. Han hoppas att verket nu begär åtalsprövning.
– Det gäller bland annat ett projekt där sex villor byggs där man inte har någon arbetsmiljöplan och ett takarbete helt utan skydd, berättar Alf Svensson.

Det är beslutet att inleda förundersökning mot statsminister Göran Persson, hans hustru Anitra Steen samt byggmästaren Bengt Persson som tänt hopp hos Byggnads skyddsombud. Alf Svensson kommenterade i förra veckan beslutet att pröva de anmälda bristerna vid Perssons husbygge i Radio Sörmland. Han uttryckte då förvåning över att fallet anmälts till åtalsprövning.
– Det är första gången jag hört att man polisanmäler. Det tyder på att man inte behandlar folk lika, sade han i Radio Sörmland.

Det uttalandet har fått arbetsmiljöinspektörer att reagera. Håkan Lindström, inspektör i Kalmar, säger att man där numera har som regel att anmäla när det saknas arbetsmiljöplan.
– Vi tycker att vi informerat om det här så mycket nu så att alla vet betydelsen av att upprätta en ordentlig arbetsmiljöplan. Om man då hade låtit bli att inleda förundersökning mot landets statsminister så hade det blivit svårt för oss att fortsätta med den linjen, säger han.
Håkan Lindström känner till flera fall där byggherrar som inte gjort arbetsmiljöplan fått strafföreläggande på grund av brottet.

När skyddsombudet Alf Svensson hör om hur man arbetar i Kalmar säger han att han hoppas att man följer det exemplet i Sörmland.
– Jag hoppas att det är ett trendbrott och att prövningen inte beror på att det i det här fallet handlar om en offentlig person.
Frågan om det inte är särskilt viktigt att statsministern följer de lagar riksdagen stiftat vill inte Alf Svensson svara på.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Prövning av Persson väcker hopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig