"Positivt med ökat fokus"
Både Sveriges Byggindustrier och Byggnads arbetade för att obligatorisk personalliggare skulle införas. Efter ett år med systemet är tongångarna försiktigt positiva.
Malin Nilsson, koncernjurist på Sveriges byggindustrier, menar att kravet på personalliggare bidragit till att frågor om ordning och reda fått större uppmärksamhet.
‒ Det är positivt att det har blivit ett ökat fokus på vilka personer och företag som befinner sig på arbetsplatserna. Från branschens sida är det viktigt att Skatteverket inte bara kontrollerar de arbetsplatser som anmält sig utan också de som inte har gjort en anmälan, säger hon.
Samtidigt ser hon utrymme till förbättringar.
‒ I kravet på bygganmälan ingår att man både anmäler och avanmäler en arbetsplats. Det skulle behöva finnas ett bättre system som minskar företagens administration.
LÄS MER: Ett år med personalliggare
På Byggnads efterlyser avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin mer pengar till Skatteverkets kontrollverksamhet.
‒ Man måste tillsätta resurser, många arbetsplatser går under radarn i dag. Det finns ju stora summor att tjäna på att ägna sig åt lönedumpning, säger han.
Byggnads uttryckte tidigt stöd för förslaget om personalliggare. Däremot ger liggaren inga verktyg som kan användas i det fackliga arbetet, säger Torbjörn Hagelin.
‒ Det är någonting mellan Skatteverket och beställaren. Vi får förlita oss på byggavtalets huvudentreprenörsansvar.