info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Portugisernas avtal nu i hamn

Igår kväll blev det klart. Sydafrikanska Staff Buro har skrivit under det kollektivtal som ger 15 portugisiska byggnadsarbetare i Västerbotten 137,50 kronor per timme.

Enligt Börje Norberg, mätningsföreståndare på Byggnads i Umeå, var stämningen under förhandlingen förhållandevis god.
– Det var en ganska vanlig förhandling. Givetvis ifrågasattes det ena och det andra som på vilken förhandling som helst, säger han.
På tisdag i nästa vecka besöker Börje Norberg de portugisiska byggnadsarbetarna på arbetsplatsen Svartlidens guldgruva i Västerbotten. De kommer via tolk att få reda på vilka rättigheter de nu har i kraft av svenskt kollektivavtal.
Nyligen upptäcktes genom ett arbetsplatsbesök att portugiserna jobbade under förhållanden långt sämre än avtal. De hade en lön på tio dollar i timmen. Dessutom tvingades de skriva på ett 13-sidigt kontrakt som fråntog Staff Buro så gott som allt ansvar för de anställdas säkerhet.

Någon egentlig förklaring till de här kontrakten hade Staff Buros företrädare svårt att ge vid gårdagens förhandling.
– De pratade om nettolöner och att övriga avgifter betalades utöver dessa. Jag tror på vad jag vill. Det viktiga är att vi nu säkrat villkoren för arbetarna så långt det är möjligt, säger Börje Norberg.
Orsaken till att portugiserna anlitats är arbetskraftsbrist i Västerbotten. Peab svarar för två av Svartlidenbyggets tre etapper. Men till den sista etappen lyckades beställaren MDM inte få tag på lokal arbetskraft. Sydafrikanska bemanningsföretaget Staff Buro kopplades då in och de i sin tur anlitade de portugisiska byggnadsarbetarna.
Portugiserna blir kvar på Svartlidenbygget i ytterligare cirka tre veckor. Deras avtal löper från och med 28 juli.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Portugisernas avtal nu i hamn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig