info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggjobbare utan kollektivavtal

Nyköpingsföretaget Kungshem anlitar polska byggnadsarbetare som arbetar utan kollektivavtal.

Polackerna renoverar en lägenhet i en fastighet Nyköping. Enligt Tonny Gustavsson, ordförande i Byggnads avdelning i Nyköping, arbetar de polska byggnadsarbetarna utan semesterersättning och övertidsersättning. Deras timlön ligger också under svensk miniminivå. Tonny Gustavsson besökte arbetsplatsen i fredags och pratade med arbetarna.
– Deras arbetsgivare ska följa de regler som gäller här i Sverige.

Huset i Nyköping förvaltas av Kungshem Fastighetsförvaltning, där moderate politikern och vice talmannen Per Westerberg äger en sjättedel. 
Westerberg har inte gått att nå för en kommentar.
När den lokala tidningen i Nyköping intervjuade polackernas chef Marcel Gavston, sade Gavston att han skulle kontakta Byggnads och skriva avtal.
– Än har han inte hört av sig, säger Tonny Gustavsson.

Byggnads avdelning i Nyköping vill teckna kollektivavtal för ytterligare ett antal polacker som arbetar på ett annat bygge i Nyköpingstrakten. Det är sex byggnadsarbetare som bygger timmerhus i ett sommarstugeområde. Byggnadsarbetarna har själva uppgivit till Byggnads att de tjänar cirka 1000 euro på två månader, cirka 9 200 kronor, vilket betyder att de får ett rejält lönelyft om de får lön enligt avtal. Minimilönen för en svensk byggnadsarbetare är 109 kronor i timmen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggjobbare utan kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig