info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisens bilder avslöjar den sjukskrivna snickaren

Snickaren led av kronisk smärta och kunde inte utföra tyngre arbete. Men polisens spaningsfilmer visar något annorlunda. Nu åtalas mannen för grovt bidragsbrott och riskerar, förutom fängelse, även att betala knappt en halv miljon kronor.

På polisens bilder syns mannen bland annat skotta snö. Foto: Polisens förundersökning

Den 56-årige mannen, bosatt i Norrbotten, har fått sjukpenning på heltid sedan 2012 efter en bilolycka fem år tidigare. Någon gång de senaste åren fattades dock misstanke mot att mannen samtidigt jobbade.

Vid flera tillfällen mellan 2018 och 2021 fångades mannen på film av polisens spanare, bland annat när han står på ett tak och skottar snö på en arbetsplats.

Nu åtalas han för grovt bidragsbrott vid Luleå tingsrätt för att vid 56 tillfällen mellan den 19 februari 2018 och den 18 juni 2021 fått felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan.

Polisen hade spaning på mannen under flera år. Foto: Polisens förundersökning

Mannen själv hävdar att han befunnit sig på arbetsplatserna för att ge råd och stöd samt för social rehabilitering men att kroppen inte orkar mer än en timme fysisk aktivitet per dag. 

”Jag har genom åren mest kokat kaffe, surrat med gubbarna eller varit snövakt någon timme”, säger han i förhör enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Samtidigt har inbetalningar gjorts på hans bankkonto från det aktuella byggföretaget. Summor som enligt åklagaren motsvarar en normal lön för den typen av arbete. Mannens försvar är att han lånat ut sitt konto till vännen som driver samma företag.

Döms 56-åringen för grovt bokföringsbrott riskerar han att, förutom att betala tillbaka summan på 490 466 kronor i sjukpenning och bostadstillägg, även att dömas till fängelse på mellan tre och sex månader.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisens bilder avslöjar den sjukskrivna snickaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig