info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisanmäldes efter grävmissar – fortsatte ändå

De jobbade på sträckor som ännu inte var godkända och grävde sönder flera elledningar. Men trots att kommunen polisanmälde bolaget fortsatte man jobbet. "Det går inte att bara sluta mitt i" säger Andreas Gurung på Open Infra.

När ny fiber skulle grävas ned i Eslövs tätort gick något galet. Grävarna grävde på fel sträckor, hade sönder kablar och träd och slutade inte trots att kommunen polisanmälde bolaget.

Så uppfattade i alla fall kommunen ärendet. Huvudentreprenören Open Infra har en annan åsikt:

– Det går inte att bara sluta mitt i och lämna ett schakt där folk kan trilla ned och förolyckas. Grävarna återställde bara vad de höll på med, säger Andreas Gurung, projektledare på företaget och den som ansvarat för de tillstånd som krävts.

För att få gräva på allmän plats i kommunen krävs först ett markavtal. Därefter grävtillstånd för en sträcka i taget, som kommunen går igenom med det bolag som sökt tillståndet. I det här fallet Open Infra även om själva jobbet gjordes av underentreprenören Resco AB.

Först efter att kommunen klickat okej i ett digitalt ärendesystem och gett tillstånd för en viss sträcka får bolaget gräva på det stället.

Josefina Erlandsson.

– Men vi såg att de påbörjat nya sträckor och grävt på ställen där de inte skulle trots att vi inte godkänt nästa etapp i systemet. Dessutom blev flera elledningar, ett träd samt annan växtlighet skadad, säger Josefina Erlandsson, entreprenadledare på Eslövs kommun.

Det gick så långt att kommunen valde att polisanmäla bolaget eftersom de inte slutade trots att de blev tillsagda flera gånger.

– Då sa bolaget att de missförstått vad som gällde och först hade kommunen överseende med det. Men det kan man ju inte säga hur många gånger som helst.

Andreas Gurung har inte samma åsikt:

– Grävarna kan inte stanna i rörelsen utan måste återställa enligt kommunens bestämmelser. Det handlar främst om säkerhet. Min bild är att det har varit väldigt rörigt med inte mindre än fem olika handläggare från kommunens sida inblandade i detta ärende. Alla har sagt olika saker. Vi har gjort som den senaste vi pratat med sagt.

Men elledningarna som grävdes sönder?

– Det är en sak mellan oss och Kraftringen som äger och ansvarar för ledningarna i marken. Det tar vi direkt med dem.

Och trädet då?

– Vi ska ha ett möte med kommunen idag. Jag tycker inte att det ser ut som det är söndergrävt. Snarare att någon försökt skala bark från trädet. Men om det visar sig att det är vårt ansvar kommer vi självklart att ersätta kommunen för kostnaden.

Josefina Erlandsson och hennes kollegor är säkra på sin sak. Skadorna kommer av grävjobbet.

– Som kommun ska vi ju stödja och underlätta för medborgarna i kommunen. Till exempel när det gäller att få fiber till sitt hus och tillåta markarbeten. Men det måste finnas en gräns för hur det får gå till. Det känns som att Open infra har haft väldigt bråttom och har haft svårt att hantera det tidsspann som krävs för kommunens ärendegång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisanmäldes efter grävmissar – fortsatte ändå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig