info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plötsligt las hans byggutbildning ner: "Jag känner mig lurad"

Behar Dragaj ville bli snickare och trivdes bra på Yrkesakademins byggutbildning. Plötsligt fick han beskedet att den skulle läggas ner.
– De som har börjat på utbildningen borde få göra klart den, säger han.

Bejar Dragajs yrkesutbildning till snickare lades ner.
Behar Dragaj vill bli snickare. Plötsligt lades utbildning ner. Foto: Mostphotos/privat

Yrkesakademin lade ner 29 av sina utbildningar, både arbetsmarknads- och kommunala vuxenutbildningar i slutet av september.

Ett 50-tal verksamheter får vara kvar, men totalt sett berörs omkring 1000 elever av nedläggningen, enligt uppgifter från SVT.

Orsaken till nedläggningen är att Yrkesakademin genomgår en företagsrekonstruktion på grund av dålig lönsamhet.

Behar Dragaj, 35 år, är en av många elever som nu tvingas att avbryta sin utbildning. Han började på Yrkesakademins bygg- och anläggningsutbildning i Norrköping i våras och hade sett fram emot att utbilda sig till snickare.

– Jag trivdes bra. På utbildningen fick jag göra många olika moment och bygga lite olika grejor. Lärare och personal var jättebra, säger han.

Det var tråkigt. Jag hade tagit tjänstledigt från mitt jobb som truckförare

Det handlar om 30 elever som måste avbryta komvuxutbildningen bygg och anläggning i just Norrköping, enligt Folkbladet Östergötland. Beskedet att utbildningen skulle lägga ner kom plötsligt för Behar och de andra byggeleverna.

– Det var tråkigt. Jag hade tagit tjänstledigt från mitt jobb som truckförare och vet inte om jag kan gå tillbaka till det jobbet.

Han är besviken.

– Jag känner mig lurad. De som har börjat utbildningen borde få göra klart den. Jag har tagit studiemedel och betalt 1750 kronor för kurslitteratur.

Även andra utbildningar inom bygg läggs ner, bland annat för anläggningsmaskinförare.

Behar Dragaj blev besviken när Yrkesakademins bygg-utbildning lades ner i Norrköping. Här jobbar han extra med ett altanbygge.

Byggnads region Öst har reagerat kraftigt på beskedet att Yrkesakademin lägger ner.

– Eleverna har vigt ett år av sitt liv och tagit studielån för att bli byggnadsarbetare. Även om Norrköpings kommun säger att de ska ordna det, så råder det en osäkerhet bland eleverna, säger Henrik Pryssgård, ombudsman på Byggnads.

Det finns en osäkerhet när det gäller en privat aktör

– Det finns en osäkerhet när det gäller en privat aktör och det behöver ju inte alltid handla om dålig ekonomi. De kanske bara tröttnar på att driva utbildningen. Branschen efterfrågar en trygg och stabil aktör som man kan bygga långsiktiga relationer med och i vår region kommer vi att sakna byggnadsarbetare framöver, fortsätter Henrik Pryssgård.

Så här svarar Alice Hedin, pressansvarig på Yrkesakademin på Byggnadsarbetarens frågor om nedläggningen.

Vad är orsaken till företagsrekonstruktionen?

– Framför allt handlar det om lägre intäkter under långt tid och kraftigt ökade kostnader för att bedriva utbildningarna, bland annat på grund av inflationen och ökade drivmedelspriser. Men i huvudsak beror de lägre intäkterna på en stor avvikelse i Arbetsförmedlingens anvisningar av deltagare till utbildningar.

Vad händer med de elever som måste avbryta sin utbildning?

– Frågan måste rikta sig till huvudmannen, kommunen eller arbetsförmedlingen. I vissa fall finns det möjligheter för elever att gå en liknande utbildning eller kanske förflyttas till en närliggande ort. Vi gör förstås allt vi kan för att underlätta processen, men det är kommunen eller arbetsförmedlingen som bestämmer.

Behar Dagaj bor i Norrköping och har fått erbjudande om praktikplats i Eskilstuna och Stockholm, men han tycker att det är för långt.

– Jag kan inte pendla dit varje dag. Det finns ingen utbildning i Norrköping eller Linköping.

Ett annat alternativ är att börja en helt ny utbildning, vilket Behar har bestämt sig för att göra. Han har nu sökt en yrkesutbildning för att bli elektriker.

– Jag har fått besked att jag kommer in. Det är kul. Jag ville börja utbildningen tidigare, men det har varit svårt att komma in, säger han.

Yrkesakademins nedläggning
  • Yrkesakademin genomgår en företagsrekonstruktion och lägger ner 29 utbildningar runt om i landet.
  • Inom bygg berörs sammanlagt fyra arbetsmarknadsutbildningar, för anläggningsmaskinförare i Nyköping och Umeå samt byggutbildning i Uppsala och Luleå.
  • Även komvuxutbildningen bygg- och anläggning i Norrköping lägger ner sin verksamhet.
  • En företagsrekonstruktion innebär i stora drag att ett företag får en paus för att genomföra förändringar i sin verksamhet och betala sina skulder.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plötsligt las hans byggutbildning ner: "Jag känner mig lurad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig