info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagare: ”Man förstår plötsligt idén med siesta”

Skönt i värmen? Alla håller inte med. Plåtslagare är en av flera yrkesgrupper som berörs lite extra i rekordhettan. Drick mycket, ta pauser och planera jobbet, tipsar plåtslagaren Peter Cato, 65 år.

Peter Cato har det varmt på taket i sommar. Foto: Privat

De höga temperaturerna fortsätter och i morgon ska det bli omkring 30 grader på många håll i Sverige. Hur har byggnadsarbetarna klarat den rekordvarma sommaren?

– Man går nästan i dvala när det är för varmt, säger plåtslagaren Peter Cato.

Läs också Få plåtkoll – lyssna på podd: "Riktigt hantverk"

Peter Cato jobbar på P&B Plåtslageri som utför renoveringar av äldre tak i Stockholms innerstad. Just nu byter de tak på ett bostadshus på Hornsgatan. Peter har ett långt arbetsliv bakom sig och gick lärlingsutbildningen till plåtslagare för 45 år sedan. En sådan här sommar kan han inte minnas.

– Det har aldrig varit så här varmt. Det har alltid varierat, två-tre veckors värme är max. Nu är det maj, juni, juli, augusti… Men det har fungerat att jobba ändå, till och från, säger han härdat.

Värme utöver det normala belastar kroppen fysiskt och påverkar omdöme och prestationsförmåga. Särskilt i kombination med tungt arbete kan det innebära säkerhetsrisker. Uppe på plåttaken kan det bli 50 grader varmt, berättar Peter Cato.

– Vi river och lägger tak och plåt men kan inte ta i plåten, däremot kan vi steka ägg på den. Och det blir svårare med branta partier. När vi lägger papp och tjäran i pappen smälter blir det som kola. Man får vara jätteförsiktig.

Vi kan steka ägg på plåten.

Peter Cato har hunnit ha lite semester och är inne på tredje jobbveckan. Han har flera bra tips för att klara värmen.

– Man får vara försiktig, dricka vatten och vätskeersättning. Planera så att man inte står på solsidan i ett kör utan vara i skuggan om det går. Och utnyttja morgnarna. Men det har ju varit extremt, ibland 25 grader när vi kommer igång vid sju. Men imorse var det 16 grader, det var skönt.

Peter Cato har det varmt på taket i sommar.Hans tips går i linje med Arbetsmiljöverkets rekommendationer vid utomhusarbete. Peter Cato har ett annat viktigt råd: att aldrig jobba ensam. P&B har alltid minst tre personer på taken. Om någon tuppar av finns hjälpen nära.

– Arbetsgivarna måste ju göra riskanalyser. Men man har alltid ett eget ansvar för hälsan. Är det för hett får man gå ner. Man förstår ju plötsligt idén med siesta, säger Peter Cato som har tagit det lite lugnare än vanligt på jobbet i sommar.

– Och ibland har vi planerat så att vi åker till verkstan och tillverkar plåtar eller skorstenssidor om det är för varmt ute.

Tar ni ofta av er på överkroppen?

– Ibland blir det ju topless, det är skönt om det fläktar lite. Å andra sidan dammar det och kliar. Och man bränner sig lätt. Det är viktigt att smörja in sig med solskydd, säger Peter Cato.

Vilka rättigheter har man då i värmen? Arbetsgivaren har ett ansvar att skydda de som arbetar, exempelvis genom att sätta upp väderskydd. Men det finns inga temperaturgränser i arbetsmiljölagen, enligt Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

– Arbetsgivaren får göra individuella riskbedömningar. Alla har sina förutsättningar för vad man tål.

Ulf Kvarnström menar att byggnadsarbetarna hanterat värmen bra i sommar. Det har inte kommit in några samtal från utsatta och inga byggen har stoppats. Men han lyfter särskilt fram riskerna för de som arbetar i gropar och på tak och betonar att det är viktigt med återhämtning.

– Det är som fotbollsspelarna i allsvenskan nu. De bryter och tar vätskepauser.

Men klimatförändringarna är här för att stanna och med de nya väderförhållandena kan det bli nödvändigt att införa ändringar i lagar och föreskrifter, anser Ulf Kvarnström.

– Det här kommer vi nog se mer av och då kan det krävas nya regleringar. Blir det risk för skador måste man vidta skyddande åtgärder.

Så klarar du värmen

• Drick vatten ofta

• Försök arbete i skugga när det är stark sol

• Ta längre pauser

• Byt till andra arbetsuppgifter om möjligt

• Använd vätskeersättning, t ex Resorb

• Använd solskydd

• Arbeta inte ensam

Källor: Arbetsmiljöverket och Peter Cato, plåtslagare

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagare: ”Man förstår plötsligt idén med siesta”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig