info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Plåtslagare på dagen – speedwaystjärna på kvällen

Joel Andersson tävlar i speedway på elitnivå. Men vid sidan av jobbar han som plåtslagare och snickare på familjeföretaget för att finansiera passionen.

Byggnadsarbetaren Joel Andersson tävlar på elitnivå i speedway. Foto: Privat

Från sju på morgonen till sent på natten är Joel Andersson i gång. Allt är för att kunna hålla på med det han älskar mest – speedway. Fram till fyra på eftermiddagen är han plåtslagare och snickare. Efter det står han i garaget med motorcykeln eller är ute och kör till klockan elva på kvällen. Enligt Joel själv är det värt det.

– Det är väldigt slitigt. Ibland undrar man själv vad man håller på med, men speedwayen är en dröm. Jag lever min dröm, jag tjänar pengar på att göra det jag älskar.

Åkandet började redan när han var liten. Först var det motorcross som gällde men efter ha varit åskådare på kusinens matcher i speedway, var det dags att prova det själv. Joel fick testa att åka på kusinens motorcykel vilket ledde till att de samma dag köpte en likadan och crossen lade han på hyllan.

– Cross var inte riktigt min grej, jag var lite för feg för det.

Trots att speedwayen tog en större plats i hans liv, var det ändå något helt annat som blev det självklara sommarjobbet. Pappan har alltid varit plåtslagare och på sommaren var det plåtslageri han sysslade med. På gymnasiet blev det också bygg men det var ingen tvekan om vad det var han egentligen ville göra.

– Jag vill kunna leva på speedwayen. Eller i alla fall kunna vara ledig på somrarna och bara hålla på med speedway. Men just nu är jag inte där, och byggarbetet är det enda sättet att kunna leva min dröm. Det är många uppoffringar, men man får mycket tillbaka för det också. Det är det man lever för och alltid gjort.

Nu tävlar han på elitnivå i den högsta ligan i Sverige. Den drömmen blir möjlig genom de två företag familjen har tillsammans. Den ena firman är speedway-relaterad där pappa Kenneth är mekaniker och mamma Marie sköter ekonomin. Den andra firman är för byggnadsarbetet där hans bröder och pappa också jobbar. Det underlättar för tävlandet när man har sin pappa som chef.

– Farsan är väldigt förstående när jag måste åka iväg och tävla. Han har varit min största sponsor, utan honom hade det inte gått. Men det är en hel familjs uppoffring. Alla hjälper till, det är familjens grej.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b

Du läser: Plåtslagare på dagen – speedwaystjärna på kvällen