info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtföretaget inför rätta

Den tredje ländkotan krossades och efter fallolyckan förlorade Andreas Nilsson förmågan att gå. I nästa vecka hålls förhandling i tingsrätten. Åklagaren kräver arbetsgivaren på 400 000 kronor.

”Jag sätter mig upp och försöker resa mig, men det går inte. Jag försöker flera gånger, utan att lyckas. Det strömmar som av el i benen. Sedan är det plötsligt tvärstopp. Det känns inget mer.”
Så har 20-årige Andreas Nilsson, i en tidigare intervju med Byggnadsarbetaren, beskrivit uppvaknandet efter att han fallit ungefär 3,5 meter från taket där han jobbade. Olyckan inträffade hösten 2009.

Stäms för bristande skydd

Åklagaren Maria Johansson på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har under hösten väckt åtal mot plåtföretaget som Andreas Nilsson jobbade för. På onsdag i nästa vecka hålls förhandlingar i Värmlands tingsrätt. Maria Johansson skriver i sin stämningsansökan att företaget låtit utföra takarbetet utan att ”vidta föreskrivna skyddsåtgärder mot skada genom fall”.

Ingen riskbedömning

Ställningen saknade skyddsräcke eller motsvarande skydd och det hade inte gjorts någon riskbedömning av arbetet. Åklagaren menar att företaget därmed har vållat Andreas Nilssons skador, som lett till nedsatt känsel och muskelkraft i båda benen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtföretaget inför rätta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig