info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Peter nekades sjukpenning - nu har han fått rätt

Formsnickaren Peter Boman har fått rätt till sjukpenning efter ett nytt beslut från Försäkringskassan. Detta sedan hans öde uppmärksammats i Byggnadsarbetaren.

Det var igår som Peter Boman fick ett brev från Försäkringskassan med beskedet att de ändrat sitt tidigare beslut där man nekade honom sjukpenning trots svåra ryggskador. Försäkringskassan tog upp frågan igen då Peter Boman begärt omprövning.
– Det känns väldig bra att de har ändrat sig, men det är lite konstigt att man ska bli glad för någonting som jag borde fått för länge sedan. Fast det är bättre sent än aldrig, säger Peter Boman.

Klumpsumma

Totalt handlar det om 72 dagars sjukpenning som nu kommer delas ut i en klumpsumma.
– Det är inte mer än rätt att Försäkringskassan ändrar sig. Alla kan naturligtvis göra fel, men jag tycker Försäkringskassan borde gräva lite djupare innan man skickar ut negativa beslut till personer som är svårt skadade. De borde titta mer på helheten.
Peter Boman fick avslag från Försäkringskassan när han låg på operationsbordet i maj.
– Jag tycker den här frågan är väldigt viktig. Det handlar inte enbart om mig, utan om hela befolkningen. Försäkringskassan håller på och krånglar med många och jag vill att alla ska veta att det går att få rätt. Det finns andra som är mitt i en process mot Försäkringskassan. De behöver stöd, säger Peter Boman.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Där publiceras Byggnadsarbetarens artiklar om försäkringar och pension.

Trasslet med den uteblivna sjukpenningen började i mars förra året då Peter Boman stelopererade ländryggen på grund av svåra problem med diskbråck. Först blev han sjukskriven i ett halvår och sedan med en månad åt gången. Under hela den perioden fick han sjukpenning från Försäkringskassan.
Hösten 2016 kände han sig helt besvärsfri och började att jobba igen. Han fick anställning som arbetsledare på Peab i Sundsvall, ett jobb som var lämpligt med tanke på att han är stelopererad.

Diskbråck i nacken

Men efter bara två veckor kom smärtan i ryggen och nacken. Peter Boman fick även problem med synen och balansen.
-Vi förstod ingenting. Helt plötsligt blev jag dålig igen. Läkaren kom småningom fram till att det var ett gammalt diskbråck i nacken som orsakade mina besvär, berättade Peter Boman tidigare för Byggnadsarbetaren.
Det var nu problemen med Försäkringskassan började. De ansåg att han kunde jobba. Därför betalades ingen sjukpenning ut.
I februari fick Peter Boman besked om att de nya smärtorna berodde på att diskbråcket klämde fast ryggmärgen. Han fick senare veta att han måste opereras snarast för om möjligt undvika allvarliga skador i resten av kroppen.

”Har jobbat i hela mitt liv”

Operationen genomfördes i mitten av maj. Dagen efter ingreppet fick Peter Boman besked om att Försäkringskassan betalat ut sjukpenning för mars och april i år. Han fick även veta, när han låg i sjuksängen, att det inte skulle betalas ut någon sjukpenning för tiden 14 november 2016 till 28 februari 2017.
– Jag har jobbat i hela mitt liv och betalat in till försäkringen via lönen sedan jag var sjutton år. Det här är skandal, berättade Peter Boman då från sjukhussängen.

Stor uppmärksamhet

Peter Bomans bråk med Försäkringskassan och uteblivna sjukpenning har engagerat många. Byggnadsarbetaren första artikel har lästs av 40 000 personer och den har diskuterats flitigt på nätet. På Byggnadsarbetaren.se har många kommenterat Peter Bomans svåra situation. Bland annat har signaturen ”Gunilla” skrivit att ”Så här får de inte gå till i ett humant samhälle, där vi solidariskt betalat vår försäkring för att ha ett skydd om det skulle behövas. Det borde räcka med en medicinsk bedömning av läkare. Dessutom kan man inte begära att en person ska klara sig utan inkomst så länge”. En annan som engagerat sig är diskbråcksskadade ”Marita”. Hon skriver: ”Inte ett dugg förvånad. Har själv diskbråck som expertis konstaterat att vid op är risken stor att det blir sämre. Försäkringskassan sa att det finns jobb där jag kan ligga. Blev sen utförsäkrad och av stressen under 6 års bråk med kassan fick jag en hjärtinfarkt.”

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Peter nekades sjukpenning - nu har han fått rätt