info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Personalliggare på bygget

Från 2016 införs personalliggare i byggbranschen. Den som driver byggverksamhet blir skyldig att ha elektroniska personalliggare. Skatteverket ska kunna göra oannonserade besök för att kontrollera liggaren.

Branschen har drivit på för en sådan här regel sedan länge. Men en tidigare utredning om personalliggare i tvätteribranschen och byggbranschen ledde till att regeln infördes i endast tvätteribranschen förra året.
I början av förra året gav riksdagen dock också regeringen i uppdrag att skyndsamt arbeta fram ett förslag om personalliggare i byggbranschen. Riksdagen ville se en sådan regel införas redan samma år. Så blev det inte. Men nu har riksdagen alltså till sist fattat beslut om att regler om personalliggare ska införas från den första januari 2016. Syftet är att motverka svartarbete och förbättra konkurrensen.
Den som bedriver byggverksamhet ska i och med de nya reglerna anmäla till Skatteverket när den påbörjar ett bygge. Den ska också föra elektroniska personalligare, alltså förteckningar över vilka som arbetar på bygget. Skatteverket ska kunna göra oannonserade besök på bygget för att kontrollera liggaren.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Personalliggare på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig