info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pengar till arbetsmiljöinspektörer

Regeringen föreslår att Arbetsmiljöverket ska få sitt anslag höjt med 25 miljoner kronor per år. Pengarna ska användas till att anställa fler arbetsmiljöinspektörer.

Förslaget om mer pengar ingår i den kommande budgetpropositionen för 2017. Budgeten är resultat av förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet.
Arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson (s) säger i ett pressmeddelande att det är oacceptabelt att företag systematiskt bryter mot arbetsmiljöreglerna.
– Att Arbetsmiljöverket nu kan fortsätta att stärka sin tillsynsverksamhet kommer vara ett viktigt verktyg för att skapa mer ordning och reda på svensk arbetsmarknad, fortsätter hon.
25 miljoner kronor uppges motsvara ungefär 25 inspektörer. Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati säger i ett pressmeddelande att inspektörerna nu kan bli mer närvarande på arbetsplatserna.
– Bland annat ser vi gärna fler oanmälda besök. Arbetsgivare som tänjer på reglerna ska inte kunna göra det ostörda, säger han.
Enligt Vänsterpartiet finns det i dag cirka 270 inspektörer medan målet är 300 inspektörer till slutet av 2020.
Byggnadsarbetaren har skrivit om tidigare nedskärningar på Arbetsmiljöverket. Mellan år 2006 och 2013 minskade antalet inspektörer från 389 till 239. När vi granskade verksamheten 2014 upplevde allt fler inspektörer att de inte hann med jobbet, medan regionala skyddsombud vittnade om att det var svårt att få ut inspektörer på farliga arbetsplatser.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pengar till arbetsmiljöinspektörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig