info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pengar som plåster på såren

Har du fula ärr efter en olycka? Byggnads medlemmar kan få pengar för sina ärr. Både från arbetsolyckor och från fritidsolyckor.

Johan Friberg höll på att kapa reglar till en friggebod hemma i Falköping när han fastnade med underarmen i kap- och gersågen. Hans fleecetröja drogs in med klingan. Det var regnigt och blött och spånet gjorde att klingskyddet hade hakat upp sig. Han tvingades sy 9–10 stygn och ärret på underarmen finns kvar som en otäck påminnelse om olyckan. Johan fick inga bestående men, bara ett ärr.
– Jag tänker på vad som kunde ha hänt. I dag är jag jättenoga med att hålla klingskyddet rent från spån, särskilt när det är blött.

Fick vänta två år

Johan visste inte att det fanns en olycksfallsförsäkring för fritidsskador, förrän en kollega tipsade honom.
– Men jag fick vänta i två år på att såret var färdigläkt. Efter två år skickade vi in en bild. Jag fick 6 000 kronor, berättar han.
När olyckan inträffar på fritiden är det Folksams olycksfallsförsäkring som ger ersättning för ärren. Försäkringsbolaget vill ha journalanteckningar från sjukvården, och ett foto som visar var ärret sitter på kroppen. Det är nämligen olika ersättningsnivåer beroende på var ärret sitter. Ärr i ansiktet ger mer ersättning. Yngre personer som ska leva längre med ärret får också högre ersättning. Observera att sjukdomar som gör att du tvingas till en operation, ger inte några pengar när operationen går som planerat.

Olika mycket pengar

Även om två personers ärr ser likadana ut, kan man få olika mycket pengar. Handläggarna gör detaljbedömningar och jämför med egna referensbilder som finns hos försäkringsbolaget. Sören Orrstenius, handläggare på Byggnads, tycker att det är svårt att i förväg ha någon uppfattning om hur mycket ersättning som kommer att betalas ut.
– Ibland får medlemmen mindre än man väntat sig, så man blir förvånad. Ibland är ersättningen fullt rimlig.

Skadad på jobbet

Om du skadar dig på jobbet och får ett ärr, är det Afa försäkring som gäller. Ta hjälp av Byggnads i din region eller gå in direkt på Afas hemsida och gör en anmälan av arbetsskadan. Efter ett och ett halvt år, kan man begära ersättning för de ärr som är kvar efter arbetsskadan. Upp till tio år efter en arbetsskada kan man göra en arbetsskadeanmälan. Kravet för att få ersättning är att skadan skett på arbetet. Precis som hos Folksam, får yngre personer mer pengar för sina ärr. Storleken på ärret samt om det sitter synligt, till exempel på hals, händer och i ansiktet, styr också hur mycket pengar man får.

Fotnot: Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal, måste företaget ha betalat in premierna, annars gäller inte arbetsskadeförsäkringen.

FAKTA/ARBETSSKADA

 • Afa försäkring ger ersättning för ärr efter olycka på jobbet.
 • Skadan ska vara anmäld till Afa.
 • Läkarjournal krävs.
 • Olyckan behöver inte ha lett till medicinsk invaliditet.
 • 10 års preskriptionstid. (Det brukar stå i sjukjournalen om olyckan inträffat på jobbet.)
 • Ersättningstabell finns på: www.trafikskadenamnden.se

FAKTA/FRITIDSSKADA

 • Folksam ger ersättning efter fritidsolycksfall.
 • Läkarjournal krävs.
 • Operationsärr efter sjukdom ger ingen ersättning vid lyckad operation.
 • Tidigast två år efter skadan kan man ansöka om ersättning.
 • Preskriptionstid: Skada före 1/1 2015: 3 år. Skada efter 1/1 2015: 10 år.
 • Ersättningstabell finns på Folksams hemsida: www.folksam.se
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pengar som plåster på såren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig