Peabhot om uppsägningar i lönestrid
Brevet från Peabchefen finns som en bilaga till personaltidningen Norrbladet. I brevet skriver Peabs vice vd, som också sitter i Sveriges Byggindustriers styrelse, att Peabs goda resultat hotas av ”problem med våra anställda hantverkare bland annat i Linköping, Stockholm och Örnsköldsvik”.
Han skriver vidare att resultatet på flera projekt hotas av regelrätt utpressning i form av maskningsaktioner och sittstrejker.
Peabchefen avslutar sin semesterhälsning till de anställda med ett förtäckt hot. ”Peabs målsättning har i alla år varit att göra så stor del av jobbet som möjligt med tillsvidareanställd arbetskraft… Men om konkurrenskraften och de ekonomiska resultaten kraftigt försvagas måste vi ompröva vår strategi…”
Flera anställda på projekt där lönetvister pågår har uppfattat formuleringen som ett hot. Men Göte Brännvall säger att det inte varit avsikten.
– Det är inte avsett som ett hot, mer ett sätt att få igång en diskussion. Det förekommer aktioner som kostar företaget pengar och det är mitt jobb att peka på sådana problem, säger han.
Göte Brännvall lägger skulden för problemen på den negativa inställningen från centralt fackligt håll till Peabs erbjudande om resultatlön. Det lönesystemet, som innehåller en fast månadslön plus eventuell bonus på resultatet på arbetschefsområde och företag, skulle i dagsläget ge löneökningar till 4 500 av Peabs 6 000 byggnadsarbetare, enligt brevet.
Byggnads anser att Peabs lönesystem inte är tillåtet enligt avtal. Resultatlön ska, enligt Byggnads, gå att påverka på den enskilda arbetsplatsen.
Flera Peabarbetsplatser kommer att hamna på avtalets lägsta lön, 103 kronor per timme, från den 1 juli. Orsaken är strandade centrala förhandlingar.
Den senaste strandningen i raden, ett putsjobb för två Peabanställda i Linköping, kom på tisdagen. I brevet lägger Peabchefen skulden för konflikterna på byggnadsarbetarnas ”regelrätta utpressning”. Men han medger på telefon att det kan finnas brister också i företagets organisation. Däremot avvisar han bestämt ryktet att Peabledningen skulle ha utfärdat en central order om att stranda alla ackordsförhandlingar.
Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson, tror att Peabs agerande just nu beror på att Sveriges Byggindustrier skjuter Peab framför sig i ambitionen att få makten över lönebildningen i byggbranschen.
– Vi kommer att dra samman alla avdelningarnas lönehandläggare i augusti för att diskutera hur vi ska hantera Peabs agerande, säger han.