info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab riskerar företagsbot

Peab riskerar en företagsbot på 200 000 kronor efter en olycka vid Viforsens kraftstation där en byggnadsarbetare skadades. Han träffades i huvudet av en gjutslang.

Olyckan hände den 26 maj 2009 då byggnadsarbetaren höll på med gjutningsarbeten vid kraftstationen som ligger i Sundsvalls kommun. Plötsligt lossnade en gjutslang med betong från pumpbilens utrustning och byggnadsarbetaren träffades i huvudet och skadades.
Nu har kammaråklagare Stig Andersson väckt talan om företagsbot vid tingsrätten i Sundsvall. Han tycker att Peab har gjort sig skyldigt till flera allvarliga brister.

Avsedd för bevattning

Han konstaterar i stämningsansökan att vare sig slangen eller de klämmor som användes för att fästa slangen var lämpliga att användas vid det aktuella arbetet. Slangen var avsedd för bevattning och de klämmor som användes för att fästa den var antingen inte rätt utformade eller var fastsatta så att de kunde fästa säkert. Pumpbilen var inhyrd med personal och slangen och slangklämmorna hade skaffats och monterats på bilen av Peabs personal.
Åklagaren anser att Peab Sverige AB av oaktsamhet har vållat byggnadsarbetaren hans skador, bland annat genom att man inte genomfört tillräckliga riskbedömningar, hade valt en olämplig arbetsmetod och använde utrustning som var fel monterad. Peab riskerar att få betala 200 000 kronor i företagsbot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab riskerar företagsbot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig