info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab dömda för brott mot avtal

Byggbolaget Peab bröt mot kollektivavtalet. Nu ska de betala 50 000 kronor till Byggnads. Detta efter en dom i Arbetsdomstolen (AD).

Tvisten handlar om byggarbetsplatsen LV5 i Norrtälje. Där byggde ett gäng byggnadsarbetare studentlägenheter för ett par år sedan. Bygglaget och Byggnads kunde inte komma överens med Peab om vilken lönenivå som skulle gälla. Bygglaget slogs bland annat för att få upp den så kallade riktpunkten.
Så småningom gick det hela till centrala förhandlingar.
– Det var en väldigt infekterad stämning på den här arbetsplatsen. När vi träffades för att göra upp hade arbetsgivarsidan sänkt sitt utgångsbud och de visade ingen vilja att förhandla. Vi var klara efter fem minuter, säger Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads förhandlingsenhet.
Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivarna i detta läge betala ut avtalets lägsta lön – stuptocken – men Peab började betala ut en lönenivå som låg i linje med deras förhandlingsförslag.
– Vi var tvungna att stämma dem i det här läget. De satte själva en lönenivå utan att vi var överens i någon förhandling och det är ett brott mot avtalet, säger Torbjörn Johansson.
I domen döms Peab till att betala 50 000 kronor till Byggnads i skadestånd. Bolaget ska dessutom betala 20 000 kronor för förbundets rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab dömda för brott mot avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig