info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Pappan om fallolyckan: "Fruktansvärd upplevelse”

På samma dag hände två ställningsolyckor i Helsingborg. Plåtslagaren Jan Karlssons son, lärlingen Emil, blev illa skadad. ”Fruktansvärd upplevelse”.

De jobbar på samma bygge. Jan Karlsson är plåtslagare och arbetar tillsammans med sonen och lärlingen Emil Karlsson, 21 år. Olyckan hände i måndags morse.

– Vi skulle flytta oss till samma ställe runt huset. Han gick på våningen ovan för mig, fyra våningar upp. Jag låg ett par steg före och när jag kom runt hörnan hörde jag plåtskrammel och jag undrade vad som hänt. Då jag vände och gick tillbaka låg Emil på min våning istället, berättar Jan Karlsson.

En ställningstrall hade gett vika under fötterna på lärlingen. Den trall han trodde var säker låg fel så att den inte låste, utan gled när Emil satte fötterna på den.
I fallet fick han tag i ett ställningsrör en kortbom och höll fast.
– Rycket när han föll delade hela armbågen, berättar Jan Karlsson.

Emil hade fruktansvärt ont men först trodde de inte att var så allvarligt. Han gick själv till sjukhuset som ligger bredvid men blev omedelbart inlagd. Han har senare opererats.
Han skrevs ut först på torsdagen och är medtagen av skadan och äter starkt smärtstillande mediciner.
Han har fått en svår armskada.

–  Plattan, kopplingen i armbågen där benen sitter ihop, har splittrats och flyttat sig tre, fyra centimeter. Läkaren har sagt att det finns inga garantier att han ska få full rörlighet igen, säger Jan Karlsson.

– Det känns för jävligt att det kunde hända, säger Jan Karlsson, som inte vill peka ut någon ansvarig.

Han konstaterar bara att det var en fruktansvärd upplevelse både för honom och Emil, som nu först ska gå med gips en tid och sedan ska ha en läkeprocess på åtta veckor.

– Det är hemskt att det är ett sådant slarv med ställningar. Tyvärr är det vardag för oss. Jag har varit på mycket värre ställningar än det här, säger Jan Karlsson.

Han konstaterar att det bara är en tillfällighet att detta drabbade Emil. Det kunde ha hänt vem som helst av av arbetarna. Det var bara en tidsfråga.

Sedan i början av december har Skåneregionen haft sex fallolyckor i byggverksamhet där en person har dött och flera är allvarligt skadade.

Olyckan där plåtslagarlärlingen skadades i måndags var bara en av två ställningsolyckor samma dag. På båda arbetsplatserna har Byggnads arbetsmiljöombudsman Robert Nilsson hittat flera allvarliga brister på ställningarna.

– Det här är ju inte klokt. Man undrar vad det är som händer, säger han.

Vid den andra olyckan i måndags, höll man också på med takarbeten. Även här gav trallen vika och en byggnadsarbetare föll. Han lyckades dock få tag om en trall med båda armarna och höll sig kvar tills han kunde få hjälp att komma upp.

– Han hade ren tur att det inte gick värre. Från marken till översta bomlagret var det tolv meter, säger Robert Nilsson.

Han upptäckte flera allvarliga fel.

– Det var hur mycket fel som helst. Där saknades infästningar, där saknades trapptorn, det var inga beräkningar, med mera, säger Robert Nilsson.

Jobbet har stoppats för att göra om ställningarna.

Ras nummer två i måndags, vid Furutorpsgatan. Här föll en byggnadsarbetare då trallen gav vika. Grinden till höger har gått upp och en teori är att det fått trallen att rasa. Byggnadsarbetaren föll till vänster i bild där det nu ligger en plyfaskiva. Han hamnade i kläm med sitt ena ben.
arrow_forward Senaste nytt