info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pappaledig blåst på jobb – fick rätt i tingsrätten

Snickaren var föräldraledig på deltid och sökte ett nytt jobb. Det fungerar inte sa arbetsgivaren. En dom i tingsrätten ger nu snickaren rätt.

Foto: Mostphotos

Enligt lag får en arbetsgivare inte missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare med anledning av föräldraledighet. I en ny dom från tingsrätten i Göteborg anser rätten att en föräldraledig snickare diskriminerats vid en nyrekrytering.

Snickaren fick en visstidsanställning på ett bemanningsföretag under sensommaren 2017. Efter cirka två månader begärde han och blev även beviljad föräldraledighet. Det handlade om två timmar per dag, fyra dagar i veckan. Under den här tiden var snickaren uthyrd till en och samma kund.
I början av februari 2018 tog uppdraget slut. Snickarens anställning hos bemanningsföretaget förlängdes då i två veckor och under den tiden var han uthyrd till ett bolag i Skanskakoncernen för byggarbete på Chalmers.

Läs också Betongaren Jörgen om Peabs uppsägningar: "Kände mig lurad"

Ett par veckor tidigare hade bemanningsbolaget annonserat efter fler snickare. Bland annat genom annonser i Platsbanken där de sökte folk för tillsvidareanställning. Två av jobben gällde uthyrning till Skanskabolaget på Chalmers. Snickaren fick dock inget av jobben, de gick istället till andra sökande. Snickaren beslutar sig då för att testa frågan i tingsrätten för brott mot föräldraledighetslagen. Han ansåg att han blivit missgynnad, att han inte fick jobbet på grund av föräldraledigheten.

Enligt tingsrätten i Göteborg framgår det tydligt att snickaren ville fortsätta arbeta för bemanningsföretaget. Bland annat i ett inspelat telefonsamtal mellan snickaren och bemanningsföretaget där han uttrycker intresse för en fortsatt uthyrning till byggarbetsplatsen på Chalmers. Rätten anser därför att snickaren ska anses som sökande till de två snickarjobben.

I samtalen mellan snickaren och bemanningsföretaget kommer det även fram att orsaken till att snickaren inte kunde få jobbet berodde på önskemålet om föräldraledighet då det fanns ett krav från kunden att de ville ha en snickare på heltid.

Bemanningsbolaget hävdar att det skulle vara ”orimligt” att anställa en person för att täcka upp för föräldraledigheten. Tingsrätten resonerar annorlunda och skriver i domen att ”vara tvungen att anställa en vikarie för att täcka upp för en nyanställds ledighet normalt inte utgör skäl för att neka en anställning”. Tingsrätten menar därför att snickaren missgynnats och att bemanningsbolagets agerande inte kan uppfattas på något annat sätt än att snickaren ”valts bort” på grund av önskemål om förkortad arbetstid.

Tingsrätten dömde bemanningsbolaget att betala snickaren 20 000 kronor i skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen.

Läs också Bidragsanställd fick för låg lön – Byggnads kräver 240 000

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pappaledig blåst på jobb – fick rätt i tingsrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig