info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Betongaren Jörgen om Peabs uppsägningar: "Kände mig lurad"

Varslen på Peab slår på flera håll. På dotterbolaget Peab PGS fick montörerna en kalldusch när alla sas upp samtidigt.

"Man blev ju lite tagen på sängen när det gick så här fort", säger Jörgen Andersson. Foto: Privat/Mostphotos

35 yrkesarbetare och 9 tjänstemän på Peab i Örebro varslades nyligen och i oktober förra året varslade Peab i Gävle 54 personer.

Peabs dotterbolag Peab PGS, som tillverkat flerbostadshus till en lägre kostnad tack vare en industriell byggprocess, har nu lagts ner. Tidigare varslades ett 30-tal byggnadsarbetare från PGS, men de fick löfte om att vara kvar en längre tid på byggena. Uppsägningarna var tidigare tänka att ske i etapper från och med juli i år fram till maj 2020. Men den 9 maj ändrades allt.

– Då sas alla upp på en gång. Det var ju sagt att vi skulle få vara kvar längre. Så vi blev väldigt förvånade, säger betongarbetaren Jörgen Andersson, som jobbat som montör på Peab PGS i Örebro.

Hur kände du när du fick beskedet?

– Jag kände mig lite lurad. Det känns lite ogenomtänkt. Det finns de som har bokat boende som är längre än uppsägningstiden.

Vad händer för din del?

– Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag är 61 år och måste börja söka jobb. Man blev ju lite tagen på sängen när det gick så här fort.

Jörgen Andersson berättar att han troligen kommer att hitta någon form av deltidsjobb, men att han samtidigt inte har någon större press att få in pengar snabbt eftersom han har en bra ekonomisk situation.

– Det är värre för dem som är mer beroende av en stadig månadsinkomst. Man kanske har köpt villa och har lån, säger Jörgen Andersson.

Johan Dagertun, biträdande affärsområdeschef för Peab PGS, berättar att dotterbolaget läggs ner på grund av att man nu för in det industriella byggandet i företagets normala organisation.

– Det är ett väl utvecklat byggsystem som funnits i koncernen under 15 år. Vi har hållit isär det under lång tid. Nu är produkten så pass mogen så att vi för in den i byggorganisationen.

Det är inte för att det har gått dåligt som ni lägger ner?

– Nej, det är inte det huvudsakliga. Men det är klart att det ekonomiska resultatet påverkar. Det här systemet bygger på volym.

Varför flyttades de anställdas uppsägningsdatum?

– Det är en planeringsfråga, med tanke på hur hela Peab-koncernens totala resurser ser ut. Vi har indikerat när vi trodde att arbetet tar slut. Hålltiderna kan förändras över tid. Vi hade ett antal projekt som pågick i slutet av förra året och de är slutförda.

Kan du förstå att byggnadsarbetarna är besvikna?

– Det kan alltid finnas en besvikelse och det har jag stor förståelse för i lägen där man blir övertalig på sitt arbete. Samtidigt tycker jag att vi har haft rätt god framförhållning. Vi har varit öppna med att vi ska avveckla bolaget.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC