info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen: ”Strejk? Nej, då går jag hellre till en advokat ...”

Strejkar vi för lite? Åker solkrämen på när det vankas jobb och hur var egentligen det där allra första sommarjobbet? Panelen har som vanligt koll på vad de tycker – och varför.

Jag tycker att man ska rösta med fötterna. Överhuvudtaget är strejkvapnet för mycket 1900-tal

Anders Varveus, 63 år, snickare och sanerare, Solna

Strejkas det för lite i Sverige?
”Nej, det tycker jag inte. Jag gillar inte det sättet att lösa problem. Om jag inte är nöjd då går jag hellre därifrån. Jag tycker att man ska rösta med fötterna. Överhuvudtaget är strejkvapnet för mycket 1900-tal. Är jag inte överens med arbetsgivaren då går jag hellre till en advokat.”

Använder du solkräm på jobbet?
”Nej, jag brukar inte använda det. Mitt utländska påbrå kanske har hjälpt till att skydda min hud. Jag är född i Ungern, så jag kanske är lite mer soltränad och har kanske byggt upp en viss motståndskraft.”

Vilket var ditt första sommarjobb?
”På en plantskola när jag var tolv år. Jag planterade ut sticklingar, fick köra flakmoppe till torget och köra jordfräs och åkgräsklippare. Det var ett fysiskt jobb, med spade och grep, och jag älskade det! ”


På större byggen där det fuskas skulle det nog behövas lite tuffare tag.

Andreas ”Bagarn” Amrén, 24 år, snickare, Sala

Strejkas det för lite i Sverige?
”Jag jobbar på en mindre firma och vi har en bra dialog med chefen, så det behövs inte några strejker hos oss. Men på större byggen där det fuskas skulle det nog behövas lite tuffare tag. Det var ju så det fungerade bakåt i tiden när arbetsvillkoren var sämre.”

Använder du solkräm på jobbet?
”Nej, solkräm är jag dålig på. Det skulle nog fastna damm på en om man använde solkräm, hahaha. Men eftersom man utsätts för solen successivt på våren får jag alltid en grundbränna. Därför brukar jag inte bli bränd. Sen finns det väl forskning på hur det där går till och det har jag ingen kunskap om.”

Vilket var ditt första sommarjobb?
”Mitt första var ett byggjobb. Jag var 16 år. Vi byggde en biltvätthall. Jag sprang runt och plockade skräp och bar byggmaterial. Jag minns att jag var väldigt trött om kvällarna.”


Vi svenskar är alltför dumsnälla. Vi knyter handen i fickan i stället.

Désirée Michelüter, 57 år, plattsättare, Malmö

Strejkas det för lite i Sverige?
”Ja, det strejkas för lite. Vi står inte alltid upp för våra rättigheter. Vi svenskar är alltför dumsnälla. Vi knyter handen i fickan och säger vad vi tycker till vår partner och våra vänner men inte rakt ut till den det gäller. Vi vågar inte gå ut med vad vi tycker i offentligheten.”

Använder du solkräm på jobbet?
”Hahaha, nej, aldrig. Jag är ju plattsättare och jobbar inomhus. Jag hade gärna jobbat utomhus men då hade jag nog inte använt solkräm ändå, eftersom jag tål solen bra. Jag är inte särskilt solkänslig, bränner mig inte jättelätt.”

Vilket var ditt första sommarjobb?
”Har aldrig haft ett sommarjobb. När jag hade sommarlov då hade jag sommarlov och gled runt, packade smörgåspaket på morgonen och åkte till stranden, vi bor strandnära. Jag var på stranden hela dagen, eller så var jag i stugan med far- och morföräldrarna.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen: ”Strejk? Nej, då går jag hellre till en advokat ...”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig