info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen: ”En anställd som gör fel gång på gång är fel person”

Är det rimligt att få betala om man missköter sig på jobbet – eller beror det på omständigheterna? Vår panel tycker till och berättar om när de själva trivs som allra bäst med sina arbetsdagar.

Har man inte mer förtroende för sina anställda än att man måste lösa det med böter är det fel någonstans.

Conny Kolsjö, 50 år, maskinentreprenör, Hölö

Böter om man inte sköter sig på jobbet – bra grej?

– Har man inte mer förtroende för sina anställda än att man måste lösa det med böter är det fel någonstans. Normalt sett brukar man ha en dialog mellan arbetsgivare och anställd. Men det finns många sidor av ett mynt. Det finns arbetstagare som kategoriskt missköter sig på alla möjliga sätt.

När mår du som bäst på jobbet?

– Just nu. Jag sitter mitt ute skogen och rensar ett dike. Sen ska jag bygga dammar och har friheten att göra dem så snygga jag kan. När jag får skapa fritt med min maskin, då trivs jag som bäst.

Vilken är din favoritbil?

– Bilar har sina olika ändamål. Förr hade jag varit tvärsäker. Då hade jag sagt en stor fyrhjulsdriven pickup flakbil. Jag gillar jeepar. Men jag vet inte nu för tiden. Jag använder en gammal Caddy från 2009 i jobbet nu. Den funkar bra. Den gör det den ska.


Om en anställd gång på gång gör fel då är man ju fel person för jobbet.

Anders Varveus, 65 år, sanerare och snickare, Solna

Böter om man inte sköter sig på jobbet – bra grej?

– Om misstagen är inom en rimlig gräns ska man så klart inte få böter. Men om en anställd gång på gång gör fel då är man ju fel person för jobbet. En enmansföretagare måste ta konsekvenser hela tiden och jag ser ingen principiell skillnad.

När mår du som bäst på jobbet?

– Det mest tillfredsställande är när ett projekt är klart, ”mission completed”. De tillfällena älskar jag. När kunderna är nöjda. Många är väldigt sociala och vill att man ska stanna en stund och börjar ofta diskutera nästa projekt. I vardagen är bästa stunden på morgonen. Jag gillar att gå upp tidigt.

Vilken är din favoritbil?

– Volvo Amazon. Den är enkel och gedigen och håller extremt länge. Jag har iordningställt ett antal Amazoner och sålt utomlands.


Jag mår alltid bra när jag står mitt i en gjutning, det är bland det bästa som finns.

Alexander Westberg, 39 år, betongare, Norrköping

Böter om man inte sköter sig på jobbet – bra grej?

– Det beror på vad man gör för fel – är det medvetet eller olyckshändelse? Vad som helst kan ju hända på ett bygge som man inte kan rå för. Men om jag slår sönder väggar för att jag är arg måste jag ju betala skadestånd, så klart. Men råkar jag köra in med en lift i en vägg så att den går sönder är det en annan sak.

När mår du som bäst på jobbet?

– Morgonkaffet innan man kör igång dagens jobb. Och stunden inför hemgång känns bra. Sen mår jag alltid bra när jag står mitt i en gjutning, det är bland det bästa som finns på jorden. Det är betongen man lever för (eller av).

Vilken är din favoritbil?

– Chevrolet Impala 63:a. Den är snygg och bekväm, trevlig att åka i, och titta på. En polare hade en som vi har mekat med lite då och då.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen: ”En anställd som gör fel gång på gång är fel person”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig